Trudnoća Planiranje trudnoće 03. veljače 2021.

Jednake mogućnosti za sve: Testovi za trudnoću za slijepe i slabovidne osobe

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samostalno očitavanje rezultata testa za trudnoću za mnoge je slabovidne i slijepe osobe uskraćeni luksuz

Kraljevski nacionalni institut slijepih osoba (RNIB) odlučio se izboriti za slabovidne i slijepe žene, te je u suradnji s dizajnerima osmislio pionirski prototip testa za trudnoću, kako bi se suočio s proizvođačima nepristupačnih testova za trudnoću na tržištu.

S ovim problemom suočavala se i majka Danielle Cleary. Sljepoća je značila da je svaki put kad je radila test na trudnoću, rezultate trebala čuti od nekog drugog, a sam rezultat nikada nije mogao ostati privatna tajna samo za nju. "Vrlo je neugodno kada se morate nekome predstaviti i objasniti mu da ste se upravo popiškili i pitati 'možete li mi ovo pročitati?" Svi testovi za trudnoću dostupni na tržištu daju vizualne rezultate, bilo prikazom teksta ili linija na elektroničkom zaslonu. 

Možda te zanima... Kako rade LH trakice i ovulacijski testovi za utvrđivanje plodnih dana? Trudnoća

Najveća dobrotvorna organizacija za gubitak vida u Velikoj Britaniji, RNIB, pozvala je dizajnere da osmisle test koji bi mogle koristiti i slijepe ili slabovidne osobe. Njihova kampanja, nazvana “Dizajn za sve”, ima za cilj srušiti barijere koje nažalost postoje u društvu i na tržištu. Iz organizacije poručuju da nitko ne bi trebao žrtvovati svoju privatnost zbog nepristupačnog dizajna.

Suradnja organizacije s dizajnericom Joshom Wassermanom rezultirala je uspješnim prototipom testa za trudnoću. Kada se koristi test, taktilne izbočine pojavljuju se na donjoj strani uređaja. Ako je rezultat pozitivan, na vrhu se pojavljuje još jedan skup silikonskih izbočina. 

 | Author:

"Zaista je važno razumjeti kako se dizajn može koristiti za podizanje svijesti o problemu i pokazati što je sve moguće napraviti  za stvaranje pozitivnih promjena u industriji", rekla je dizajnerica za sky news. Ipak, organizatori inicijative tvrde da bi moglo proći neko vrijeme prije nego što prototip postane proizvod dostupan na policama dućana.

"Industrije, posebno potrošačka zdravstvena industrija mogu se sporo kretati pa možda ovaj proizvod nećemo nužno vidjeti na policama dugi niz godina, ali naše istraživanje pokazuje što se može učiniti i osnažuje druge da uzmu u ruke olovku i počnu dizajnirati proizvodi za sebe i za društvene skupine kojima je potrebna pomoć,” rekao je predstavnik organizacije.

Dobrotvorna organizacija je za Sky News izjavila da pregovaraju s tvrtkom ClearBlue, jednom od najvećih dobavljača testova za trudnoću, o uvođenju pristupačnijih modela namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama. 

Možda te zanima... Liči li većina novorođenčadi na svoje očeve? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.