Trudnoća Trudnica 06. svibnja 2022.

Kupke u trudnoći: Jesu li sigurne za trudnice?

Foto: Shutterstock ; Kupke u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Topla i mirisna kupka idealna je za punjenje baterija, a pomaže i kod opuštanja boli u leđima. No može li trudnica bezbrižno uživati u kupki?

Kupke tijekom trudnoće mogu djelovati relaksirajuće na trudnice te opuštati bol u leđima, ali se trebaju prakticirati s posebnim oprezom. 

Temperatura vode ne smije prelaziti 36 stupnjeva. Visoke temperature, osobito u ranoj trudnoći, povezane su s povećanim rizikom od defekta neuralne cijevi. Zato se saune, parne kupelji i hidromasažne kade ne preporučuju tijekom trudnoće. Kasnije tijekom trudnoće vruće kupke mogu prouzročiti dehidraciju i nagli pad tlaka koji može smanjiti prokrvljenost u krvnim žilama posteljice. Malo je vjerojatno da biste se kupali u kupki dovoljno vrućoj da izložite svoju bebu riziku. Ali da biste bili sigurni, provjerite temperaturu vode podlakticom ili zapešćem prije nego uđete. 

Vaginalne infekcije Možda te zanima... Najčešće vaginalne infekcije u trudnoći: Što trebaš znati o vaginalnom iscjetku? Trudnoća

Neke buduće mame brinu da bi voda za kupanje mogla dospjeti u maternicu i naštetiti njihovoj bebi u razvoju. Srećom, vaša beba je zaštićena unutar vaše maternice, cerviksa i amnionske vrećice. Dakle, ako vam vodenjak ne pukne, vaša beba je potpuno odvojena od vode u kojoj se namačete. Zapravo, kadice se mogu koristiti tijekom poroda kako bi se olakšali porođajni bolovi. (Kada vam vodenjak pukne, kupanje kod kuće se ne preporučuje zbog rizika od infekcije.)

No postoji još jedna opasnost kad je riječ o kupkama, a odnosi se na trudnice koje su sklone infekcijama kao što su infekcije mokraćnih putova ili rodnice, posebno bakterijama E. coli i Enterococcus faecalis. Naime, boravak u kupci pospješuje razvoj takvih upala pa se radije preporučuje tuširanje.

No trudnice koje imaju urednu trudnoću i nisu sklone infekcijama mogu si s vremena na vrijeme priuštiti kupku, ali ne dužu od 20-ak minuta.

Kupka je izvrstan način za smirivanje bolnih mišića i stresa tijekom trudnoće. Samo neka temperatura bude topla, a ne vruća i budite oprezni dok ulazite i izlazite iz kade. Vaše težište ima tendenciju pomicanja tijekom trudnoće, što može narušiti vašu ravnotežu.

Možda te zanima... Urinarne infekcije u trudnoći - opasnosti i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.