Roditelji 18. lipnja 2020.

Iza svakog uspješnog sportaša stoji aktivna mama

Foto: Duša Petošić Tripalo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što će pomoći mami u oporavku poslije porođaja, vježbanje će bebi pomoći da poslije u životu lakše stekne sportske navike. Trenerica Duša Petošić Tripalo pokazala nam je nekoliko vježbi s bebom

Posljednjih nekoliko desetljeća fizička je aktivnost kod djece u padu, a istodobno je s tim broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom u porastu. Zato je bavljenje sportom vrlo važno za zdravlje djeteta, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. No ono što je još važnije jest da se sportske navike steknu u što ranijoj dobi, a dobro je poznato kako djeca najbolje uče promatrajući svoje uzore, koji su kod manje djece - roditelji.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Majke uče djecu o važnosti vježbanja

Istraživanje provedeno među više od 550 majki i njihove djece pokazalo je da je razina fizičke aktivnosti majke i djeteta usko povezana, posebno u slučaju četverogodišnjaka. To znači da su djeca čije su mame vježbanje stavile visoko na listu prioriteta bila fizički aktivnija tijekom dana. No također se pokazalo da 53% mama provede samo 30 minuta u fizičkoj aktivnosti jedanput na tjedan, a preporuka je barem 150 minuta. 

Važnost vježbanja kod roditelja nije ograničena samo na vrijeme nakon djetetova rođenja. Istraživanje Sveučilišta Južne Karoline pokazalo je da će djeca čije su mame vježbale u vrijeme trudnoće postići bolje rezultate u testovima motoričkih sposobnosti, što je posebno izraženo kod djevojčica, koje inače u ovoj dobi u motoričkim testovima blago zaostaju za dječacima. Osim toga, rezultati su pokazali da će se još u majčinu trbuhu bebino srce bolje razviti, što znači da fizička aktivnost pridonosi kardiovaskularnom zdravlju trudnice, ali i njezine bebe.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Fitness vježbe za mamu i bebu

Mame su nakon porođaja suočene s mnogim obavezama i u njihovoj novoj dnevnoj rutini često je premalo prostora za vježbanje. No postoji način na koji mogu nastaviti vježbati, ali i provesti vrijeme s bebom, pri čemu su presudna dobra organizacija i malo motivacije. Obratili smo se Duši Petošić Tripalo, koja iza sebe ima titule voditeljice grupnog fitnessa i fitnessa u teretani, licencirane TRX trenerice te Hard Body i Born2flow Master trenerice. Pokazala nam je jednostavne vježbe za mame i babe za jačanje mišića corea, odnosno jezgre tijela. Svaku vježbu potrebno je ponoviti 12 puta u tri serije. 

Prva vježba

Sjedeća pozicija. Stopala spojena, koljena otvorena. Kralježnica neutralna. Držimo bebu onako kako se voli nositi i nunati. Spuštamo se dok osjetimo da nas drže trbušni mišići. S udahom idemo dolje, a s izdahom gore.

 | Author: Duša Petošić Tripalo Foto: Duša Petošić Tripalo

Druga vježba

Ležeća pozicija. Koljena privučemo na prsa. Bebu stavimo potrbuške na potkoljenice. Držimo je za ručice. S udahom pružamo noge, s izdahom spuštamo.

 | Author:

Treća vježba

Upor klečeći na dlanovima. Pružamo suprotnu ruku i nogu, ruku u izručenje, a suprotnu nogu zanožimo. S udahom pružamo s izdahom spuštamo i pazimo da aktiviramo mišiće corea (trupa).

 | Author: Duša Petošić Tripalo Foto: Duša Petošić Tripalo

Tako sljedeći put iskoristi vrijeme koje bi inače provela u igri s bebom za zajedničku fizičku aktivnost. Tebi je potrebna prostirka za vježbanje, a bebi kvalitetna pelena. Odaberi Pampers Pure Care pelene od pravog pamuka i mekanih vlakana na biljnoj bazi bez mirisa i klornog izbjeljivača. Uz kvalitetne pelene ne moraš se brinuti o eventualnim nezgodama tijekom fizičke aktivnosti s bebom te možeš biti opuštena i do 12 sati u komadu.

Šetaj, pleši, isprobaj jogu ili pilates

Osim što će ojačati i definirati mišiće, redovita fizička aktivnost nakon porođaja pomaže pri oporavku od vaginalnog porođaja te podiže razinu energije, što je iznimno važno dok je beba još mala te zahtijeva puno pažnje i energije. Osim toga, dobro je za mentalno zdravlje, umanjuje stres i može pomoći u nošenju s postporođajnom depresijom. 

No nemoj si nabijati pritisak. Počni postupno i odaberi oblik fizičke aktivnosti koji ti najbolje odgovora. To može biti i obična šetnja, ples, u koji također možeš uključiti bebu, joga, pilates... Počni s barem 10 minuta na dan pa postupno povećavaj vrijeme.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju "Osvoji Pampers poklon paket" i čestitamo sretnoj dobitnici Saneli Pašer! 

 | Author: Pampers Foto: Pampers

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.