Trudnoća Trudnica 15. veljače 2023.

Inspirativne fotografije prije i poslije trudnoće sa četvorkama postale su viralni hit

Foto: https://www.instagram.com/ashleyhopecrandell/
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe su rođene carskim rezom u 30. tjednu! Sada imaju dva mjeseca, zdrave su, aktivne i vesele, a fotografije prije i poslije trudnoće sa četvorkama su jednostavno čudesne!

Novopečena mami četvorki fotografirala se u 30. tjednu trudnoće pa 30 tjedana nakon rođenja beba, a fotografije je podijelila na Instagramu i oduševile pratitelje. Mama Ashley Crandell rekla je za Today Parents da je imala težak put do majčinstva, prošla je višestruke spontane pobačaje prije nego je na kraju postupkom medicinski potpomognute oplodnje zatrudnjela s četvorkama.

Iznijela je trudnoću do 30 tjedana i četiri dana, kada je nastala lijeva fotografija ogromnog trbuha. Desna fotografija prikazuje bebe stare točno 30 tjedana i četiri dana. Preslatko! Wesley, Emma, Leah i Nora rodili su se 11. veljače.

Bebe su 70 dana provele u jedinici neonatalne intenzivne njege, učeći kako samostalno jesti i disati. Crandell je na Instagramu 16. rujna objavila i fotografiju na kojoj 30 tjedana nakon poroda drži svoje četvero djece u rukama, a fotografije pokazuju koliko je život čudesan. 

​Kako se višeplodna trudnoća i oporavak razlikuju od jednoplodne trudnoće?

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objasnila nam je koliko je višeplodna trudnoća naporna za ženu te kako trbuh raste u višeplodnoj trudnoći, razlikuje li se dobivanje kilograma u višeplodnoj trudnoći od obične te koliko dugo je potrebno za oporavak nakon višeplodne trudnoće.

U današnje doba povećana je učestalost višeplodnih trudnoća, što se može pripisati odgađanjem trudnoće (s dobi žene raste i povećana učestalost višeplodne trudnoće) te učestalijim postupcima medicinski potpomognute oplodnje koji češće rezultiraju višeplodnim trudnoćama.

"Blizanačke trudnoće, a posebno troplodne ili više svakako pripadaju u skupinu rizičnih trudnoća i zahtijevaju poseban nadzor i praćenje. Posebno je povećan rizik od prijevremenog poroda, a i također razvoja gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ostalih problema trudnoća", kaže ginekologinja.

S obzirom da maternica raste proporcionalno masi plodova, ona se svakako rasteže daleko više nego u jednoplodnoj trudnoći, ali to naravno ovisi o pojedinačnoj masi svakog ploda. "Kako se radi o povećanoj masi već u početnoj fazi trećeg tromjesečja, maternica i trbuh mogu biti rastegnuti kao u terminu jednoplodne trudnoće, što svakako otežava kretanje trudnice i često im se zbog rizika od prijevremenog poroda savjetuje mirovanje", objašnjava.

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i dodaje kako bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini trebao bi biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće.

"Zbog očekivano veće mase unutar maternice prije samog poroda, naravno da se i koža više rasteže u blizanačkim, a posebno troplodnim trudnoćama. Kod troplodnih trudnoća je uobičajen porod carskim rezom, a kod blizanačkih u velikoj većini slučajeva, te je naravno oporavak uvjetovan i samim načinom poroda", objašnjava i dodaje kako maternici treba bar šest tjedana da se vrati u veličinu prije trudnoće te je slično kod višeplodnih i jednoplodnih trudnoća. "Ali za opravak trbušne stijenke (mišići i koža) je moguće da će biti potrebno i 6-9 mjeseci da se vrate na svoje, te je moguće za očekivati da će biti duže nego kod jednoplodne trudnoće, ali je to izrazito individualno", zaključuje.​

Možda te zanima... Mama četvero djece inspiracija je mnogima: 'Moje samopouzdanje nema veze s mojim izgledom' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.