Roditelji Kolumne roditelja 24. kolovoza 2016.

Moj drugi porod ipak nije ispao kako sam planirala

Anita Sumić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

41. tjedan i 5. dan. Više se nije moglo čekati. Tužnog lica doktor mi je obznanio da ću morati na carski. Kako sam to nekako i osjetila, razmišljajući kako ću izbjeći trudove, mirno sam prihvatila

Eh... znate onu izreku da dok mi radimo planove, Bog se smije, ili tako nešto? E, pa dobro se nasmijao Bog na moje planove vezane za porod. Čini mi se da se još smije kad se sjeti kako sam bila naivna. Ili to čujem moj smijeh. Srećom,  smijeh, jer kako je krenulo, svršilo se prilično dobro.

U Čileu je carski rez popularniji od prirodnog poroda

Zadnju kolumnu završila sam u nekom pozitivnom tonu. Što bude bit će, meni se ne žuri, dok smo zdravi beba i ja, možemo čekati. 

Znači, bila sam trudna skoro 41. tjedan, obavili smo preglede kod ginekologa, sve je bilo u redu i samo smo čekali. Logistički dio je bio pokriven, baka i djed su bili kod nas, dječja odjeća je čekala u novom ormariću, kolijevkica je bila spremna, torba za bolnicu je počela skupljati prašinu... 

Najveći rizici i komplikacije prenesene trudnoće

Htjela sam izbjeći nepotrebne trudove

Ginekolog mi je objasnio da nema smisla inducirati trudove ako nema nikakvih znakova da je porod započeo (a nisam bila ni otvoren niti je vodenjak puknuo, niti sam imala trudove) jer u 80 posto slučajeva takvi porodi završe carskim, a majka i dijete su pod stresom trudova od nekoliko sati. U svakom sam slučaju htjela izbjeći nepotrebne trudove. Ako mora biti carski rez neka bude bez trudova. Nakon što sam razgovarala s njim, imala sam osjećaj da sam se pomirila s mogućom operacijom koju sam htjela izbjeći. Ali, još smo imali vremena.

Moram li na inducirani porod u 41. tjednu trudnoće?

Anita Sumić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Došao je i prošao 41. tjedan. Moj me ginekolog, nakon ultrazvuka koji je bio u redu, utješio da možemo pričekati još tri dana. Sljedeći pregled smo zakazali u bolnici. Na žalost, moj doktor je morao otići jer je imao hitan carski rez, ali me dežurni doktor pregledao. Kad je čuo da sam trudna 41. tjedan i 3 dana odmah mi je rekao da danas ostajem u bolnici i da će mi napraviti test senzibilnosti da vide kako beba reagira na trudove, tj. da će mi izazvati trudove. Ja sam bila protiv toga i nazvala, sva u panici, mog ginekologa koji mi je odmah savjetovao da to ne radim jer je suprotno našem planu i samo će prekinuti prirodni tok trudnoće.

Kako izgleda porod uz drip?

41. tjedan i 5. dan zakazali smo carski rez

Tako da smo se zahvalili dežurnom ginekologu i otišli kući. Za dva dana smo opet otišli u bolnicu, al sad s mojim ginekologom. Pregled je bio u redu, beba dobro, ali bez ikakvih trudova, otvaranja i ikakvih naznaka da počinje porod. A to je bio već 41. tjedan i 5. dan. Više se nije moglo čekati. Tužnog lica doktor mi je obznanio da ću morati na carski. Kako sam to nekako i osjetila, razmišljajući kako ću izbjeći trudove, mirno sam prihvatila. Zakazali smo operaciju sljedeći dan, u privatnoj bolnici, u gradiću gdje živim. Dakle, sve suprotno onome kako sam planirala!

'Željela sam prirodni porod i ostala razočarana'

Ostao je još jedan dan i jedna noć da trudovi sami započnu. Ali do ponedjeljka u 11 sati, kad sam trebala doći u bolnicu, ništa se nije dogodilo. Čak mi je i ginekolog rekao, kad me vidio u krevetu, spremnu za operaciju, da se nadao mom pozivu.

Paket aranžman u privatnoj bolnici

Anita Sumić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Uglavnom, mi smo stigli u bolnicu i prvo obavili papirologiju, odnosno platili račun. U ovoj privatnoj bolnici smo srećom mogli koristiti moje zdravstveno osiguranje i uzeti nekakav „paket aranžman“ koji podrazumijeva potpuno opremljenu  privatnu sobu s ležajem i za tatu, s privatnim wc-om, doktora kirurga (koji je bio moj ginekolog, što nisam morala posebno plaćati), babicu i pedijatricu za vrijeme smještaja u bolnici i 15 dana zdravstvene njege kod mogućih komplikacija. A njih, srećom, nije bilo. 

Nakon plaćanja odveli su nas u dio bolnice gdje su privatne sobe. U tom sam trenutku bila u strahu od onoga što slijedi pa nisam puno obraćala pažnju, ali sam dan kasnije primijetila da su svi tako fini i dragi prema meni. Sestre su mi na usluzi non-stop, kad mijenjaju smjenu dolaze me obavijestiti i predstaviti se, ništa nije bio problem, svi su se ispričavali. Kasnije sam povezala to s novcima koje smo im ostavili.

Spinalna anestezija i tata uz mene

Kad sam došla u svoju sobu i obavila sve pripreme, odveli su me u operacijsku salu. Osim straha od nepoznatog, jedino negativno iskustvo je bila spinalna anestezija koja je boljela i koju mi je doktor morao staviti tri puta. Uskoro nakon toga nisam ništa više osjećala, a nedugo je i beba bila s nama. Tata je cijelo vrijeme bio uz mene. Kraj glave. I unatoč tome što sam se pripremala na porod i dolazak bebe, opet sam ostala šokirana tim malim bićem koje je izašlo iz mene. I količinom emocija koje su me u tom trenutku preplavile. 

Opća anestezija za carski rez koristi se samo u hitnim situacijama

Anita Sumić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Uskoro, nakon operacije, vraćena sam u svoju sobu, i sad nas je bilo četvero u našoj maloj obitelji. U bolnici sam ostala tri dana, dvije noći, premalo za carski porod. Još me jednom pregledao moj ginekolog, sve je zarastalo dobro. Rekao mi je da je maternica bila bez ikakve naznake trudova ili poroda i da je beba imala pupčanu vrpcu oko vrata i na glavi, što joj je onemogućavalo spuštanje do kraja, čime ni trudovi nisu mogli započeti. Izgleda da je carski rez za mene bila jedina opcija. Tu mi ni inducirani trudovi ne bi pomogli. 

Moj je porod davno izašao iz mode - ni brz, ni bezbolan

Oporavak nakon carskog traje puno duže

Jedina stvar na koju se mogu požaliti je što oporavak od carskog poroda traje puno duže. Prošla su već četiri tjedna, a ja se još ne osjećam dovoljno zdravom da idem vani sama. Što ne znači da ne odem, ali na kratke šetnjice s mojom starijom kćeri. A i taman počinje zima ovdje, tako da ću se sigurno opraviti do prvog sunca.

Koliko dugo moram mirovati nakon carskog reza?

Tata i ja već planiramo neki put na sjever Čilea čim bebica navrši barem koji mjesec jer nam sve ove slike ljeta u Hrvatskoj izazivaju preveliku nostalgiju za suncem i morem. Samo se nadam da planovi neće završiti isto kao na početku ovog teksta. I da u sljedećoj kolumni pišem o našem putu s dvomjesečnom bebicom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.