Trudnoća Porođaj 17. svibnja 2023.

Jedan u 200 milijuna: Rodila identične trojke začete prirodnim putem

Foto: Jenni Casper Facebook ; Rodila identične trojke začete prirodnim putem
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Par iz Engleske postali su roditelji jednojajčanih trojki što se događa samo jednom u 200 milijuna puta.

Jenni i James Casper bili su šokirani kada su saznali da su prirodnim putem začeli jednojajčane trojke, piše Daily mail.  Tri djevojčice - po imenu Harper-Gwen, Marvella i Evalynn - rođene su u bolnici York 31. ožujka, devet tjedana prije termina.

Jenni (27) i Jamesu (26) Casperu  isprva je rečeno da očekuju jednojajčane blizance, a šanse za to su otprilike 1 prema 250. Međutim, roditelji su rekli kako su ostali bez teksta kada im je doktor na pregledu nakon 12 tjedana trudnoće otkrio da će umjesto blizanki dobiti trojke. 

Kakve su ti šanse roditi blizance, trojke ili četvorke?

"Prvo joj nisam vjerovao, mislio sam da me zeza jer smo se šalili,  'možeš li zamisliti da imamo trojke?' Poslala mi je skenirane fotografije sve njihove tri glave zajedno i pala mi je vilica. Ostao sam potpuno bez riječi i jednostavno nisam znao što da radim. Bio sam u suzama, a zatim sam bio sretan, a onda sam razmišljao kako ćemo se nositi i bila je to cijela mješavina emocija.", ispričao je James.

 | Author: Jenni Casper Facebook Foto: Jenni Casper Facebook

Par sada odgaja pet kćeri, a njihove tri cure sada konačno mogu doći kući i upoznati starije sestre Danicu (10) i Gabriellu (4).

James, ulični čistač iz Selbyja rekao je da je cijela situacija pomalo ‘nadrealna‘ i ‘nevjerojatna‘. "Jednostavno smo oduševljeni, a djevojčice su sada upoznale svoje starije sestre koje su apsolutno oduševljene i uzbuđene". 

Djevojčice su provele gotovo šest tjedana na odjelu za specijalnu njegu beba u bolnici York, dok nisu dobile na težini, a presretni roditelji sada ih konačno mogu odvesti kući. "Nevjerojatno je što su sada kod kuće, osjećamo se sigurnije kada znamo da su s nama", izjavio je. 

'Nositi trojke je potencijalno vrlo opasno, kako za trudnicu, tako i za trudnoću'

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objasnio nam je koliko su takvi slučajevi zaista rijetki, ali i kako izgleda trudnoća jednojajčanih trojki:

"Činjenica je da su jednojajčane trojke zaista ekstremno rijetke i da zbog toga postoji i malo iskustava iz izravnog praćenja i predviđanja komplikacija u ovom specifičnom slučaju, te se primarno iskustva preuzimaju iz “klasičnih” višeplodnih trudnoća koje nastaju standardnim metodama potpomognute oplodnje. Naravno, nositi trojke za trudnicu je potencijalno vrlo opasno, kako za nju samu, tako i za trudnoću, Najčešća i očekivana komplikacija je ogroman rizik od prijevremenog porođaja, koji za trojke u prosjeku iznosi oko 32. tjedna. Nadalje, češće su i komplikacije poput preeklampsije (nekad zvane gestoze) i eklampsije, poremećaja metabolizma šećera (gestacijski dijabetes) te hipertenzije", objašnjava dr. sc. Radončić i dodaje kako je za nadzor takve trudnoće potreban timski rad, vrhunski obučeni perinatolozi i pedijatri te adekvatni medicinsko tehnički uvjeti. 

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.