Beba Mama poslije poroda 26. siječnja 2022.

Višeplodna trudnoća: Pokazala trbuh prije i poslje rođenja trojki i šokirala javnost

Foto: Instagram / @filippaophelia : Višeplodna trudnoća
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevjerojatne fotografije trbuha prije i poslije trudnoće sa trojkama postale su viralni hit

Nakon što je podijelila nevjerojatne fotografije trbuha prije i poslije trudnoće u kojoj je nosila i rodila ni više ni manje nego trojke, mama iz Danske postala je viralni hit.

Michella Meier-Morsi iz Danske ranije ovog mjeseca rodila je sinove Charlesa, Theodorea i Gabriela, a čitavu trudnoću, ali i postporođajno razdoblje dokumentirala je na Instagramu. Između ostalog, pokazala je iznimno velik trudnički trbuh neobičnog oblika. 

Videozapis je skupio više od 14 milijuna pregleda i tisuće komentara pratitelja.  

“Zar neke bebe u trbuhu rastu ravno? Mislila sam da su uvijek smještene jedna ispod druge”, napisala je jedna osoba. 

“Zaslužuješ poštovanje”, dodala je druga.

“Jednostavno, ti si superheroj”, zaključila je treća.

Nekoliko dana prije porođaja Michelle je napisala da osjeća ekstremnu bol i raduje se što će uskoro roditi. To se i dogodilo 16. siječnja.  “Porođaj je prošao puno bolje nego što sam mislila. Bilo je teško, ali ne kao prošli put”, poručila je.  Objavila je i fotografiju svog trbuha deset dana nakon porođaja. Rekla je da je znatno manji, ali i dalje težak i nevjerojatno bolan. “Boli me čak i dok dišem”, istaknula je. 

Kako se višeplodna trudnoća i oporavak razlikuju od jednoplodne trudnoće? 

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objasnila nam je koliko je višeplodna trudnoća naporna za ženu te kako trbuh raste u višeplodnoj trudnoći, razlikuje li se dobivanje kilograma u višeplodnoj trudnoći od obične te koliko dugo je potrebno za oporavak nakon višeplodne trudnoće. U današnje doba povećana je učestalost višeplodnih trudnoća, što se može pripisati odgađanjem trudnoće (s dobi žene raste i povećana učestalost višeplodne trudnoće) te učestalijim postupcima medicinski potpomognute oplodnje koji češće rezultiraju višeplodnim trudnoćama.

 "Blizanačke trudnoće, a posebno troplodne ili više svakako pripadaju u skupinu rizičnih trudnoća i zahtijevaju poseban nadzor i praćenje. Posebno je povećan rizik od prijevremenog poroda, a i također razvoja gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ostalih problema trudnoća", kaže ginekologinja.

 S obzirom da maternica raste proporcionalno masi plodova, ona se svakako rasteže daleko više nego u jednoplodnoj trudnoći, ali to naravno ovisi o pojedinačnoj masi svakog ploda. "Kako se radi o povećanoj masi već u početnoj fazi trećeg tromjesečja, maternica i trbuh mogu biti rastegnuti kao u terminu jednoplodne trudnoće, što svakako otežava kretanje trudnice i često im se zbog rizika od prijevremenog poroda savjetuje mirovanje", objašnjava. 

Možda te zanima... Kakve su ti šanse roditi blizance, trojke ili četvorke? Trudnoća

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i dodaje kako bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini trebao bi biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće

"Zbog očekivano veće mase unutar maternice prije samog poroda, naravno da se i koža više rasteže u blizanačkim, a posebno troplodnim trudnoćama. Kod troplodnih trudnoća je uobičajen porod carskim rezom, a kod blizanačkih u velikoj većini slučajeva, te je naravno oporavak uvjetovan i samim načinom poroda", objašnjava i dodaje kako maternici treba bar šest tjedana da se vrati u veličinu prije trudnoće te je slično kod višeplodnih i jednoplodnih trudnoća. "Ali za opravak trbušne stijenke (mišići i koža) je moguće da će biti potrebno i 6-9 mjeseci da se vrate na svoje, te je moguće za očekivati da će biti duže nego kod jednoplodne trudnoće, ali je to izrazito individualno", zaključuje.

Možda te zanima... Mama trojki pokazala koliko je mlijeka potrebno za nahraniti tri bebe. Količina će te iznenadati! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.