Trudnoća Porođaj 11. lipnja 2019.

Fotografija mame nakon poroda ima snažnu postporođajnu poruku

Foto: Facebook/Alex Michele Photography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Skloni smo zaboraviti na mame kada su bebe u blizini. Pitamo kako je beba, što beba treba, možemo li primiti  bebu, možemo li ovo kupiti za bebu, ali ... što je s mamom?'

Moćna fotografija žene koja je upravo rodila važan je podsjetnik koliko je potrebno fokusirati se i na mamu. I dok su se svi u sobi okupili oko nove bebe, fotografkinja Alex Michele fotografirala je upravo novu majku. Njezina objava na Facebooku postala je viralna. U svom postu, Michele potiče ljude da se sjete podržali mamu, a ne samo diviti se novorođenčetu

"Vidjela sam te, mama. Vidjela sam bol u tvojim očima i na licu i na tvojem tijelu”, napisala je Michele u objavi. "Zato što je ovo novo razdoblje, koje se zove postporođajno. Skloni smo zaboraviti na mame kada su bebe u blizini. Pitamo kako je beba, što beba treba, možemo li primiti  bebu, možemo li ovo kupiti za bebu, ali ... što je s mamom? "

Možda te zanima... 10 načina kako možeš pomoći prijateljici kad rodi Beba

Postporođajna skrb je prečesto zanemarena. Prema nedavnoj studiji Orlando Healtha, do 40 posto žena kaže da se osjeća preopterećeno, tjeskobno ili depresivno nakon poroda. Što mama doista treba nakon poroda? Topli obrok, da ti netko pričuva bebu da se možeš na miru istuširati, brine se o drugoj djeci, pomoći će ti pospremiti i očistiti kuću, skuhati kavu, napisala je Michele.

Drugim riječima, nove mame samo žele da se zna da je ovo razdoblje doista teško za njih. Oni fizički žele prijatelja da bi se mogli istuširati ili im pomoći oko beskonačne količine rublja. 

Možda te zanima... Dvije velike istine o bebi i mami nakon poroda Beba

Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

"O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju razdoblje babinja rijetko se javno raspravlja. Nagla promjena fizičkog stanja (porod i porod posteljice kao hormonskog generatora) u iznimno kratkom vremenu za posljedicu ima dinamičnu mijenu hormonskog statusa pa tako i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu, što može prouzročiti psihoze u ranom, ali i u kasnijem babinju (12.-14. dan babinja)", ispričala je Ulla Marton, specijalistica ginekologije i porodiljstva. 

Možda te zanima... Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!' Beba

Kaže kako endokrini poremećaji te infektivni i toksični agensi mogu prouzročiti pojavu psihotičkih problema tijekom babinja. Ovo ostaje intenzivno, a nedovoljno artikulirano razdoblje u životu žene, koje zahtjeva pomni nadzor, kako od strane okoline tako i od strane liječničkog osoblja.

"Razdoblje babinja ipak ne mora biti neugodno, a od velike pomoći može biti već prihvaćanje da je u redu ponekad biti loše, da je normalno da je nekad teško, i da je ovo nešto što većina žena prolazi", dodaje Marton.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.