Trudnoća Planiranje trudnoće 05. svibnja 2016.

3 najčešća ginekološka problema

žena trbuh
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Napetost i strah prilikom odnosa zaustavljaju prirodni proces lubrikacije...

Neke žene vjeruju da je bjelkasti iscjedak siguran znak gljivične infekcije, ali možda se radi o drugoj vrsti problema, kao što je vaginoza (bakterijska infekcija), koja se liječi drugom vrstom lijekova. Ako osjetite peckanje, svrab ili primijetite promjene, obavezno se obratite ginekologu

1. Partner je bio zaražen herpesom

Postoje male šanse da se zarazite ako se pridržavate ovih pravila: koristite kondom pri svakom seksualnom odnosu i apstinirajte kada se kod partnera pojavi herpes (muškarci obično predosjete izbijanje herpesa). Ipak, nemojte kriviti partnera - gotovo svaka peta osoba pati od herpesa. I, naravno, ako osjetite peckanje, svrab ili primijetite promjene, obavezno se obratite ginekologu.

 

2. Gljivične infekcije

Neke žene vjeruju da je bjelkasti iscjedak siguran znak gljivične infekcije, ali možda se radi o drugoj vrsti problema, kao što je vaginoza (bakterijska infekcija), koja se liječi drugom vrstom lijekova. Zato je nužno da se obratite ginekologu radi utvrđivanja pravog uzroka problema, kao i određivanja adekvatne terapije.

3. Osjećate bol prilikom odnosa

Napetost i strah, koje vjerojatno osjećate, zaustavljaju proces prirodne lubrikacije, što seks onda čini neugodnim. Možete pokušati masturbirati i tako potaknuti prirodnu lubrikaciju ili tijekom seksa koristite lubrikant na bazi vode. Najvažnije je ipak da se opustite tijekom seksa. I, zapamtite, seks nikada ne smije uzrokovati bol. Ako ne prestane, obavezno se obratite svom ginekologu.

Pročitajte još savjeta o zdravlju na portalu Zdrava krava  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.