Trudnoća Planiranje trudnoće 13. prosinca 2016.

Može li popularna '5:2 dijeta' biti opasna za plodnost?

žena, dijeta, mršavljenje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavan princip dijete podrazumijeva da se 5 dana u tjednu jede normalno, dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. No mnoge žene koje su držale ovu dijetu žale se na krvarenje između ciklusa, kašnjenje menstruacije i bolove za vrijeme ovulacije

Dijeta 5:2 ili 'Brza dijeta' kako ju se često naziva, naišla je na negodovanje stručnjaka. Naime, ova dijeta funkcionira na način da se dva odvojena dana tjedno, tijekom 24 sata posti, tj. znatno ograniči unos hrane. Ženama je dopušteno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno, piše portal Zdrava Krava.

Autori dijete Michael Mosley i Mimi Spencer tvrde da takav način prehrane tjera organizam da troši masne naslage kao izvor energije. Jednostavan princip dijete podrazumijeva da se 5 dana u tjednu jede normalno, dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa.

Pozitivne i negativne strane dijete s dva dana posta

Ipak, nutricionistkinja Ruth Tang tvrdi da ovo zvuči predobro da bi bilo istinito: “Ova dijeta stvarno smanjuje rizik od raka i dijabetesa snižavajući razinu glukoze i kolesterola, nestaje hormon IGF-1 koji utječe na bolesti u vezi sa starenjem, a i kilogrami idu dolje.” No, nije sve pozitivno.

Većina istraživanja provedena su na muškarcima, a žene i muškarci različito reagiraju na ovaj tip prehrane. Kod žena je negativno utjecala na razinu šećera i kontrolu inzulina. Mnoge žene koje su držale ovu dijetu žale se na krvarenje između ciklusa, kašnjenje menstruacije i bolove za vrijeme ovulacije. Stoga bi ova dijeta mogla utjecati na plodnost kod žena”, tvrdi doktorica Ruth.

Promjene u menstrualnom ciklusu par dana nakon promjene prehrane

Istraživanja provedena na životinjama još su strašnija, biotehnolozi u Indiji otkrili su da ovaj način prehrane utječe i na smanjenje jajnika, a promjene u menstrualnom ciklusu bile su uočljive nakon samo deset dana. Daljnje istraživanje životinja u istraživanju, koje je objavljeno u magazinu American Journal of Psychology otkrilo je da je ovulacija prekinuta u 80 posto ispitivanog uzorka. Ako su ti rezultati na životinjama slični onome što se događa ljudima, jasno je da nije vrijedno riskirati zbog dijete koja na kraju ipak sa sobom nosi i negativne posljedice na zdravlje.

Drugim riječima, ova dijeta nije za svakoga. U slučaju dijabetesa, rezistencije na inzulin ili kroničnih bolesti periodi posta nisu preporučljivi. Također, ovakav tip prehrane nije primjeren za trudnice i dojilje kao i žene koje pate od hormonalnih poremećaja i kroničnog stresa. Kao i kod svake druge dijete, prije primjene preporučuje se posavjetovati s liječnikom. 

Komentar nutricionistice o jo-jo efektu 'brze dijete'

Nutricionistica Martina Blašković daje svoj komentar za brzinsku dijetu.

Potreban je tek leteći pogled na 'brzu dijetu' kako bi se zaključilo da se radi o još jednoj hit dijeti bez znanstvenih temelja. Naime, ovaj dijetni plan u potpunosti zanemaruje načela pravilne prehrane, počevši od narušavanja omjera makronutrijenata, odnosno ugljikohidrata, masti i proteina. Brzinska dijeta preporučuje znatno veći unos proteina od preporučenog, uz niski udio ugljikohidrata, čime se riskira opasnost od pojave acidoze, što dovodi do oštećenja jetre i bubrega.

Uslijed izostanka žitarica, voća i povrća, vrlo je vjerojatno da će doći do deficita pojedinih vitamina i minerala, a jedan kruti obrok tjedno teško će nadoknaditi manjak nutrijenata i energije. Obzirom da zdravo mršavljenje podrazumijeva tjedni gubitak od 0,5 do 1 kg tjelesne mase, spomenuti gubitak od 7 do 11 kg mjesečno svakako prelazi preporučenu granicu. Ova i slične formule instant mršavljenja često završavaju poznatim „jo jo efektom“, odnosno brzim povratkom izgubljenih kilograma nakon prestanka dijete, ali i pojavom određenih zdravstvenih problema uslijed neadekvatnog unosa hranjivih tvari.

Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.