Trudnoća Liječenje neplodnosti 23. veljače 2023.

Društvo za reproduktivno zdravlje - Oni su vaša podrška na putu do roditeljstva

Foto: Matija Habljak/PIXSELL Psihologinja Lana Horak Pajić, Dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med, Dr. sc. Dea Ajduković
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki šesti par u svijetu bori se s teškoćama plodnosti. U hrvatskim okvirima, to znači da je oko 80 000 parova suočeno s tugom i strahom koje nosi neizvjesnost o tome hoće li postati roditelji. Oni ne trebaju samo medicinsku potporu – koju je zbog zagušenosti sve teže dobiti unutar javnog zdravstvenog sustava – nego i onu psihološku.

Naime, više od polovice žena i gotovo 20% muškaraca u parovima sa smanjenom plodnošću teškoće ostvarivanja potomstva doživljava najtežim životnim iskustvom u kojem su se našli. Posebno kod žena, depresivnost i anksioznost zbog neplodnosti jednako su učestale kao kod žena koje dobiju po život ugrožavajuće dijagnoze, kao što je karcinom.

"Neplodnost nije, kao što to WHO definira, samo bolest reproduktivnog sustava definirana nemogućnošću postizanja kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa, nego i emocionalni uteg koji parove često vuče u frustraciju, anksioznost i tugu", kaže dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med je ginekolog, subspecijalist iz područja humane reprodukcije.

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med

U želji da se podrže psihološki aspekti življenja s teškoćama plodnosti, Društvo za reproduktivno zdravlje predstavilo je svoj prvi projekt, internetsku stranicu www.zelimbebu.hr. Stranica je namijenjena parovima s teškoćama plodnosti, ali i njihovoj okolini, te zdravstvenim radnicima koji sudjeluju u njihovom savjetovanju, dijagnostici i liječenju. Kroz psihološke tekstove, ona pruža uvid u raznolike psihološke reakcije koje su učestale i očekivane u teškom iskustvu nošenja s neplodnošću te nudi konkretne tehnike koje mogu pomoći u nošenju s njima.

"Dijagnoza smanjene plodnosti često uključuje čitav dijapazon emocija, poput tuge, ljutnje, krivnje, nemoći. Uz sav taj teret emocija, medicinskih postupaka, pokušaja, neuspjeha i frustracija, parovi se često moraju nositi i s reakcijama okoline koje često, čak i dobronamjerno upućene, mogu povrijediti", ispričala je psihologinja Lana Horak Pajić. 

Na ovoj stranici se na jasan i razumljiv način objašnjava temeljne medicinske pojmove vezane uz plodnost, budući da se pacijentima u svemu tome često ne bude lako snaći. Konačno, nudi i obuhvatan popis ustanova u Hrvatskoj koje su ovlaštene za liječenje neplodnosti, te informacije o mogućnostima očuvanja plodnosti, kako bi žene i muškarci na vrijeme mogli reagirati da spriječe dio ovih teškoća.

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Psihologinja Lana Horak Pajić, Dr. sc. Miro Šimun Alebić, prim. dr.med, Dr. sc. Dea Ajduković

Društvo za reproduktivno zdravlje osnovali su ginekolog Miro Šimun Alebić, uži specijalist humane reprodukcije, psihoterapeutkinja Dea Ajduković i psihologinja Lana Horak Pajić. Riječ je o timu stručnjaka koji se već godinama, svatko iz svoje perspektive, bavi teškoćama plodnosti. U želji da se osobama koje želju za djetetom ostvaruju na teži način omogući bolja kvaliteta života, osnovali su ovu udrugu 2022. godine. Educiranjem o psihološkim i medicinskim temama vezanima uz neplodnost, nastoje povećati svijest o ovom problemu, za kojeg se očekuje da će kroz desetak godina zahvaćati gotovo svaki treći par na svijetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.