Trudnoća 06. srpnja 2021.

Kako se pripremiti za dojenje prije rođenja djeteta?

Foto: Guliver ; odustajanje od dojenja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz malo strpljenja, malo pripreme i čvrste odluke možeš si povećati izglede za uspjeh.

Ako si trudna i planiraš dojiti, moguće je da te muče različite misli i brige oko dojenja poput onih; hoću li moći dojiti? Što ako naiđem na probleme poput bolnih bradavica ili poteškoća sa zasunom? Što ako to ne uspije onako kako ja zamišljam?

Dojenje ne dolazi uvijek lako, prirodno ili bez izazova. No, s malo strpljenja, malo pripreme i čvrste odluke možeš povećati izglede za uspjeh. Evo što možeš učiniti kako bi se pripremila za dojenje već tijekom trudnoće...

1. Razgovaraj o svom planu poroda

Porođaj i porođaj mogu biti nepredvidivi - bebe dolaze u svoje vrijeme, i priznajmo, nikada ne možemo imati potpunu kontrolu nad trenutkom i samim porodom. Dakle, uz svu tu nepredvidljivost, zašto je plan poroda važan? Pa, planovi poroda omogućuju ti razmišljanje o odlukama prije vremena.

Čimbenici kao što su lijekovi protiv bolova, koji bi trebali biti dopušteni u rađaonici, vrste nadzora i dr. mogu biti uključeni u tvoj plan porođaja, kako bi tvoje iskustvo bilo što ugodnije. Plan poroda ti daje i priliku da se pripremiš za sve što je pred tobom, bez da te u trenutku preplave stres, hormoni i nelagoda.  

2. Razmisli o ograničavanju posjetitelja u bolnici

Ura, tvoja je beba ovdje! Iako su svi uzbuđeni što vas vide i upoznaju bebu, ti su prvi sati i dani važan vremenski period za povezivanje majke i bebe. Također, taj period ti može pomoći da se pripremite za dojenje i ostavljajući tebi i djetetu vremena da vježbate dojenje. Posjeti bi mogli otežiti neke važne stvari poput maženja kožom na kožu i njega na zahtjev. Svakako, ako si u mogućnosti javi obitelji i prijateljima da ćeš te rane trenutke provoditi sama sa svojom bebom.

Možda te zanima... Pravila koja moraš poštovati tijekom prvog posjeta bebi Beba

3. Pronađi osobu od povjerenja s kojom možeš otvoreno razgovarati i o dojenju

Moja najveća osoba tijekom prve trudnoće bila mi je mama. Međutim, što se tiče hranjenja mog novorođenčeta, velik dio njezine mudrosti je zastarjelo i netočno. Neusklađena očekivanja jedna su od najznačajnijih prepreka ka uspješnom dojenju. Ako postaviš odgovarajuća očekivanja oko dojenja, bit ćeš u mogućnosti ispuniti svoje ciljeve!

Bitno je da si svjesna što realno možete očekivati ​​u prvih nekoliko dana, tjedana i mjeseci. To možeš učiniti razgovarajući s mamama koje doje. Bit će ti mnogo lakše što si  prije dolaska djeteta iz prve ruke dobila uvid u današnje izazove i trijumfe dojenja.

4. Unaprijed pripremi sve što ti je potrebno za dojenje

Priprema za bebu može biti jako zabavna (postoji li nešto simpatičnije od dječje odjeće?). Dok kupuješ stvari za  bebu, imaj na umu i kupovinu nekoliko stvari za svoj set za dojenje. Za uspješno dojenje ne treba puno, ali postoji nekoliko stvari koje će ti ovih nekoliko dana i tjedana učiniti malo lakšima i ugodnijima:

  • Krema za bradavice. Njega bradavica izuzetno je važna pri prelasku na dojenje (bradavice će se osjećati sirove tih prvih dana). Primjena masti za bradavice ili balzama između hranjenja od samog početka može napraviti veliku razliku.
  • Ulošci za njegu kako bi tvoja odjeća bila suha između hranjenja
  • Topli i hladni oblozi. Hladnoća će vam biti od pomoći ako vam je neugodno napuhano, a topli (ili vrući tuš) pomoći će vam da vam mlijeko padne ili će vam pomoći kod bolnosti

Ideja o dojenju može biti vrlo zastrašujuća, ali uz podršku, planiranje i malo sreće, sve će biti mnogo lakše!

: Mama i beba, dojenje Možda te zanima... Vodič za dojenje: Sve o dojenju na jednom mjestu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.