Trudnoća 13. srpnja 2023.

Je li dopušten seks tijekom IVF postupka? I što se smije, a što ne

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proces izvantjelesne oplodnje je vrlo zahtjevan, kako za organizam na fizički način, tako i za one koji to prolaze što se tiče psihološkog aspekta. Nekad se jednostavno poželite opustiti, zaboraviti na sve, prepustiti se intimnom druženju… No, je li to dopušteno?

Od ultrazvuka, vađenja krvi i injekcija do čekanja, nedoumica i napetosti – sve je to vrlo zahtjevno za sve koji u tom sudjeluju. Uvijek je važno da se partneri oslanjaju jedno na drugo za podršku i da budu bliski. Dakle, ako se obično najbolje povežete u krevetu, vjerojatno se oboje pitate možete li imati spolne odnose tijekom postupka IVF-a. Odgovor je malo složeniji od jednostavnog da ili ne, ali sve u svemu, i dalje možete imati svoje intimne trenutke sve dok ste oprezni i razumijete rizike.

Je li dopušten seks tijekom IVF-a?

Odgovor je okvirno: "Da, ali...". Općenito se seks tijekom IVF procesa smatra sigurnim i zdravim, ali uz neke mjere opreza. Najveći je problem tijekom postupka je to što jajnici počnu rasti, jajašca postaju veća i stvaraju ciste, pa seks može postati neugodan. Ako se tijekom snošaja javljaju bolovi, to je vjerojatno poruka da zastaneš i pričekaš dok ne završi IVF proces.

žena putovanje Možda te zanima... Smijem li ići na put nakon potpomognute oplodnje? Trudnoća

Ranije se svim pacijenticama savjetovalo suzdržavanje od seksa tijekom prijenosa embrija IVF-a, ali danas je za zdravu ženu bez faktora visokog rizika obično sasvim u redu da ima odnos, ako su isključene bilo kakve druge komplikacije ili nedoumice.

Evo zašto je važno slušati svoje tijelo: kada si u dijelu ciklusa IVF-a u kojem si sama daješ injekcije i pokušavaš dobiti puno jajnih stanica koje treba osloboditi iz jajnika, jajnici se mogu povećati i na neki način postati teški. Kad su ovakvi, moglo bi doći do tzv. torzije jajnika što zahtijeva hitnu operaciju.

U tom slučaju nije dobro imati klasični spolni odnos jer se izlažeš riziku od torzije jajnika. Srećom, to je jako rijetko, ali snošaj uz penetraciju je u tom slučaju i tom razdoblju nešto što je bolje izbjeći tijekom stvarnog IVF ciklusa, tijekom uzimanja injekcija u svrhu uzgajanja folikula.

Iako će neki liječnici reći kako nije dobro prakticirati seks nakon prijenosa embrija da spriječiš mogućnost da se ne implantiraju dobro, drugi stručnjaci za plodnost će savjetovati da izbjegavate seks dok ne dobijete pozitivan test na trudnoću ili da pričekate tjedan dana nakon prijenosa embrija, ali da to nije nužno. Istraživanja su pokazala, naime, da nije nužno odmarati se u krevetu niti posebno odmarati zdjelicu da bi se povećala mogućnost trudnoće.

Može li seks pomoći u uspješnosti IVF-a?

Postoji teorija da bi orgazam možda mogao biti od pomoći pri zatrudnjivanju, jer tada dolazi do otpuštanja endorfina, a to bi moglo biti korisno. Zapravo bi orgazmi mogli pomoći, ako u odnos nije uključena penetracija, i to zbog položaja jajnika.

Zapravo, sve u svemu, nema podatka da je seks štetan ili koristan. Seksu u vrijeme prijenosa embrija ne mora nužno povećati šanse za trudnoću, ali ih vjerojatno niti ne smanjuje.

Što ne smijete raditi u krevetu tijekom IVF stimulacije?

Izrazito je važno u slučaju spolnih odnosa tijekom ovog postupka prestati s odnosom ako žena osjeti bilo kakvu nelagodu, posebno kako bi se spriječila torzija jajnika. Ima još nekoliko stvari na treba obratiti pozornost.

Koristite zaštitu

Ako ne koristite kondome, postoji šansa da sperma koja uđe u reproduktivni trakt, čak i dosta prije vađenja jajne stanice na kraju procesa IVF-a, (a ta sperma može ostati živa više od pet dana) oplodi jajnu stanice koja se oslobodi u tijelu bilo prije ili nakon uzimanja jajne stanice. To znači da liječnik neće imati kontrolu nad time koliko bi embrija moglo biti u vašem tijelu, pa bi moglo doći do višestruke trudnoće.

Važno je također suzdržati se od seksa dva dana prije uzimanja sperme kako bi bili sigurni da će dobiti dobar uzorak. Stručnjaci smatraju da je sperma koju će spojiti s jajnim stanicama na dan vađenja jajne stanice najbolje kvalitete nakon dvodnevne apstinencije.

Sve u svemu, seks je dobar način na koji partneri mogu ostati povezani i tijekom nekad mukotrpnog postupka IVF oplodnje, te da daju podršku jedan drugom i oslobode se stresa. Od hormona koje žena uzima raste libido, pa nije zgoreg zabaviti se malo s tom nuspojavom…

Možda te zanima... Koliko seksa je potrebno da zatrudnim? 6 najčešćih pitanja o plodnosti i začeću Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.