Trudnoća Beba u trbuhu 10. ožujka 2020.

Mama četvorki prije i poslije: Pokazala kako izgleda trbuh prije poroda

Foto: Instagram/heylindshay
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Predivne fotografije prije i poslije trudnoće sa četvorkama postale su viralni hit, a pitali smo ginekologinju kako se višeplodna trudnoća i veličina trbuha razlikuju od jednoplodne i koliko traje oporavak

Nakon što je podijelila nevjerojatne fotografije prije i poslije trudnoće u kojoj je nosila i rodila ni više ni manje nego četvorke, mama iz New Jerseya postala je viralni hit.

Lindsay Hay rekla je za TODAY Parents da je imala težak put do majčinstva, prošla je višestruke spontane pobačaje prije nego je na kraju zatrudnjela s četvorkama. Budući da su višeplodne trudnoće rizične, liječnici su joj predložili selektivan prekid trudnoće što je ona odbila.

Iznijela je trudnoću do 30 tjedana i četiri dana, kada je nastala lijeva fotografija ogromnog trbuha. Desna fotografija prikazuje bebe stare točno 30 tjedana i četiri dana. Preslatko!

Inače, mama je objasnila da su Caiden, Madison, Lucas i Grayson došli kući nakon 45-dnevnog boravka na neonatologiji, a dodala je i iznenađujući zaključak da imati četvorke nije ni približno kaotično kako se često prikazuje. 

"Imamo neke naše trenutke, ali nije teško kao što ljudi misle. Nikad ne stajem, uvijek sam u pokretu i ne spavam najbolje, ali na televiziji to izgleda puno dramatičnije nego što to doista jest", pojasnila je.

Možda te zanima... Nakon tri sina, htjeli su četvrto dijete, a dočekalo ih najveće iznenađenje Roditelji

Kako se višeplodna trudnoća i oporavak razlikuju od jednoplodne trudnoće?

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objasnila nam je koliko je višeplodna trudnoća naporna za ženu te kako trbuh raste u višeplodnoj trudnoći, razlikuje li se dobivanje kilograma u višeplodnoj trudnoći od obične te koliko dugo je potrebno za oporavak nakon višeplodne trudnoće.

U današnje doba povećana je učestalost višeplodnih trudnoća, što se može pripisati odgađanjem trudnoće (s dobi žene raste i povećana učestalost višeplodne trudnoće) te učestalijim postupcima medicinski potpomognute oplodnje koji češće rezultiraju višeplodnim trudnoćama.

"Blizanačke trudnoće, a posebno troplodne ili više svakako pripadaju u skupinu rizičnih trudnoća i zahtijevaju poseban nadzor i praćenje. Posebno je povećan rizik od prijevremenog poroda, a i također razvoja gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ostalih problema trudnoća", kaže ginekologinja.

Možda te zanima... Rođene poznate trojke: Nevjerojatan trbuh pokazao koliko je žensko tijelo čudesno Trudnoća

S obzirom da maternica raste proporcionalno masi plodova, ona se svakako rasteže daleko više nego u jednoplodnoj trudnoći, ali to naravno ovisi o pojedinačnoj masi svakog ploda. "Kako se radi o povećanoj masi već u početnoj fazi trećeg tromjesečja, maternica i trbuh mogu biti rastegnuti kao u terminu jednoplodne trudnoće, što svakako otežava kretanje trudnice i često im se zbog rizika od prijevremenog poroda savjetuje mirovanje", objašnjava.

Blizanci vs. jedna beba: Mama uspoređuje trbuščiće

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i dodaje kako bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini trebao bi biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće.

"Zbog očekivano veće mase unutar maternice prije samog poroda, naravno da se i koža više rasteže u blizanačkim, a posebno troplodnim trudnoćama. Kod troplodnih trudnoća je uobičajen porod carskim rezom, a kod blizanačkih u velikoj većini slučajeva, te je naravno oporavak uvjetovan i samim načinom poroda", objašnjava i dodaje kako maternici treba bar šest tjedana da se vrati u veličinu prije trudnoće te je slično kod višeplodnih i jednoplodnih trudnoća. "Ali za opravak trbušne stijenke (mišići i koža) je moguće da će biti potrebno i 6-9 mjeseci da se vrate na svoje, te je moguće za očekivati da će biti duže nego kod jednoplodne trudnoće, ali je to izrazito individualno", zaključuje.

Možda te zanima... Rodila bebu tešku 6,1 kilograma: Mislili su da nosi blizance Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.