Trudnoća Beba u trbuhu 15. lipnja 2021.

Kako se računaju tjedni trudnoće i termin porođaja?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, 40 tjedana trudnoće ili 280 dana zapravo se broji od prvog dana tvoje zadnje menstruacije, što je i prvo pitanje koje će te ginekolog pitati kad saznaš da si trudna

Kad se govori o trajanju trudnoće, obično se kaže da traje devet mjeseci ili 40 tjedana, a mnogima je iznenađenje kad čuju da žena zapravo još nije trudna sve dok ne prođu prva četiri tjedna trudnoće. 

Nije moguće biti trudna tjedan dana ili dva tjedna. Može se reći da si u prvom mjesecu trudnoće dok traju ta prva četiri tjedna, a devet mjeseci si trudna tijekom četiri zadnja tjedna trudnoće. Budući da je gotovo nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, 40 tjedana trudnoće zapravo se broji od prvog dana tvoje zadnje menstruacije, što je i prvo pitanje koje će te ginekolog pitati kad saznaš da si trudna.

Menstruacija je najjednostavniji datum od kojeg se polazi kod računanja trajanja trudnoće. Mnoge žene ne znaju kad ovuliraju, tako da liječnici počinju brojiti trudnoću od prvog dana tvog zadnjeg menstrualnog ciklusa (prvog dana krvarenja), što je obično oko dva tjedna prije ovulacije. 

Čak i ako znaš točan datum zadnjeg spolnog odnosa od kojeg si ostala trudna, nemoguće je znati kad je zapravo došlo do začeća. Spermiji mogu živjeti u ženskom tijelu do pet dana i čekati da se oslobodi jajna stanica kako bi je mogli oploditi, a i jajna stanica može živjeti do 24 sata nakon što je otpuštena iz jajnika. Prema tome, do začeća može doći i nekoliko dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Nekoliko metoda za predviđanje datuma termina poroda

Prema datumu početka tvoje zadnje menstruacije, određuje se i termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dva tjedna prije ili poslije termina, što sve spada u normalno trajanje trudnoće.

Liječnik broji 280 dana (40 tjedana) od prvog dana menstrualnog ciklusa, no to je samo procjena jer samo četiri do pet posto djece rođeno je na datum termina, tj. jedna od 20 žena rađa da dan predviđenog termina. Možeš roditi bilo kada unutar dva tjedna prije i poslije tog datuma, a beba rođena između 39. i 41. tjedna trudnoće smatra se rođenom u terminu.   

U Hrvatskoj se najčešće koristi Naegelova metoda za izračun predviđenog termina porođaja. Početkom 19. stoljeća liječnik Franz Carl Naegele izračunao je da trudnoća traje 10 lunarnih mjeseca ili 9 kalendarskih mjeseci. Računao je 10 mjeseca puta 28 dana odnosno 280 dana od zadnje menstruacije, uz pretpostavku da menstrualni ciklus traje 28 dana. Međutim, lunarni mjesec zapravo traje 29,53 dana pa je 10 lunarnih mjeseci zapravo 295 dana - 15 dana ili dva tjedna duže od 280 dana.

Četrdeset tjedana zapravo je malo dulje od devet kalendarskih mjeseci. U tipičnoj godini veljača je jedini mjesec u godini koji traje četiri tjedana (28 dana). Svi ostali imaju 30 ili 31 dan, a u prosjeku mjesec traje 4.3 tjedana, što znači da se ne poklapa broj tjedana i mjeseci. I zato su neki mjeseci dugi četiri tjedana, a neki pet tjedana.

Zapravo prirodno većina trudnoća majki koje su prvi put trudne traje oko 41 tjedna, a kod majki koje su prije rađale dulje od 40 tjedana.

Budući da većina žena nema pravilan ciklus, nego duži ili kraći, za njih je korisna i Woodina metoda koja je temeljena na Naegelovom pravilu, ali uzima u obzir individualnu duljinu ciklusa i radi li se o prvoj trudnoći ili je žena već rađala.

Poznato pravilo je i Mittendorf-Williamsovo, a sastoji se od modela koji uzima u obzir više faktora, kao što su dob rodilje, težinu prije trudnoće, rasu, razinu obrazovanja, konzumaciju alkohola i kave, krvni tlak. Pomoću ovog pravila čak se može izračunati i nosi li trudnica rizik od prijevremenog porođaja.

Što je gestacijska, a što fetalna dob?

Dva su načina kako izračunati dob ploda tijekom trudnoće. Za praćenje trudnoće i računanje termina porođaja koristi se gestacijska dob. Gestacija je vremensko razdoblje između datuma začeća i datuma porođaja ili koliko dugo trudnoća traje u tjednima. Gestacijska dob se mjeri od posljednje menstruacije - prvog dana tvoje posljednje menstruacije do današnjeg datuma, u tjednima.

U prosjeku trudnoće traju od 38 do 42 tjedna, odnosno oko 280 dana. Ako je beba rođena prije 37. tjedna, to se smatra prijevremenim porođajem.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Druga metoda mjerenja je fetalna dob. Dok gestacijska dob mjeri koliko traje trudnoća u tjednima, fetalna dob je stvarna dob bebe koja raste.

Ultrazvučni pregledi u prvom tromjesečju datiraju trudnoću s pogreškom od +/- 5 do 7 dana, dok u drugom tromjesečju ta se mogućnost pogreške povećava na +/- 7 do 10 dana. Ultrazvukom se može odrediti koliko je plod otprilike star, no moderno porodništvo i dalje pretpostavlja da svaka trudnoća traje 280 dana i na osnovu toga izračunava termin i ne uzima u obzir individualne razlike.

Kako se računa tromjesečje trudnoće? 

Ne postoji službena definicija koliko traje tromjesečje, ali računa se da traje oko tri mjeseca. Na missMAMI u 13. tjednu trudnoće ulaziš u drugo tromjesečje, a u 28. tjednu u treće tromjesečje. Prvo tromjesečje: prvi mjesec: 1-4 tjedana drugi mjesec: 5-8 tjedana treći mjesec: 9-13 tjedana Drugo tromjesečje: četvrti mjesec: 14-17 peti mjesec: 18-22 šesti mjesec: 23-27 Treće tromjesečje: sedmi mjesec: 28-31 tjedana osmi mjesec: 32-35 tjedana deveti mjesec: 36-40 tjedana.

Na kraju je važno znati da se ne trebaš zamarati predviđenim datumom termina poroda. Datum čak možeš odlučiti zadržati za sebe i budućeg tatu, a široj obitelji, rođacima i prijateljima reći samo okvirno razdoblje, primjerice kraj kolovoza ili početak rujna kako ti drugi ne bi stvarali pritisak oko termina.

Prati upute svog liječnika i uživaj u trudnoći, a beba će se roditi kad je spremna i sasvim je svejedno je li to prije ili poslije datuma termina koji je određen na početku tvoje trudnoće.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.