Draga Trudnice, odlučuješ li između amniocenteze i Nifty testa?

Pregledaj članak

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • andjelka85

    Broj poruka: 2

    Prijavi adminu

    Zabluda je da Nifty test moze da zameni amniocentezu
     To je tesr koji ne daje cijelu genetsku informaciju i koji je pun gresaka. Jedina prava zamena za amniocentezu je MaterniTGenome test koji se radi u Americi i anslizira sve. Od nredavno je dostupan i u Htvatskoj.
    www.safegenebalkan.com

  • Vivala

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    nakon lošeg niftyja, neki sindrom za kog nikad nitko nije čuo u Hrvatskoj…  - ide amnio - amnio je pokazao da je sve savrseno - i bebica je pored mene danas savrseno zdrava. nifty može itekako pogrijesiti! Ali oni tamo nabrajaju hrpu stvari samo da prodaju te plus varijante! Ginekolozi ipak govore da je točak 99% - to nije istina, niti blizu, ako čitate engleska istraživanja i ako čitate detalje o nifty testiranjima vidjet ćete da oni brojevi 99 uopće nisu ono što mi mislimo da jesu, samo marketing… ali prolazi zato što mi mame vidimo 99%… a to je drugim riječima… 
    kao da negdje piše 99% sigurno da su jaja zdrava… a zapravo ovisi: gdje si kupio jaja, čime je koka hranjena, kako si ih skladištio, koliko dugo su jaja stara, jel mjesec ili 3 mjeseca… jesi li ih razbio i držao vani 3 dana na sobnoj temperaturi i sl… kužite?!  

    Ako je nalaz točan - super, drago mi je i poštujem da netko želi to napraviti da se pripremi u slučaju ne do Bog nečeg lošeg… ali ako bude loš nalaz - nemojte se predati jer moguće je, moguće je da Nifty pogriješi i nije 99% siguran za ništa, a kamoli za sve sindrome koji se navode na popisu… 

  • Jelenita

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Pisem Vam svoje iskustvo sa Nifty testom. Testiranje je pokazalo visok rizik za Dowon sindrom  1/20 šta je amniocenteza i potvrdila. U slučaju visokog rizika imate  pravo na besplatnu amniocintezu. Sada sam ponovno trudna 12 tjedana i opet sam radila Nifty mada sam imala pravo na amniocintezu besplatno međutim probala sam amniocintezu i nije ugodno kad Vam buše kroz trbuh i ulaze u vodenjak uvijek bi se prvo odlucila na Nifty samo iz razloga sto nije tako invazivan. Ako imate mogućnost da si platite Nifty ja bi  ga toplo preporučila svim zenama.

    Jelena

  • Avatar Sunny1511

    Sunny1511

    Broj poruka: 35

    Prijavi adminu

    Ovo pišem za sve one trudnice koje trenutno pretražuju forume za bilo kakvu korisnu informaciju ili tračak nade za situaciju u kojoj se nalaze. Iza mene su 3 tjedna koja nikad neću zaboraviti. Bez nekog velikog promišljanja i informiranja, odlučila sam se napraviti Nifty test iako je UZV bio uredan i ništa nije ukazivalo na neku anomaliju. Rekoh, UZV je uredan, bit će i Nifty, a k tome ćemo saznati i spol bebe. Ko to može platit reklo bi se, ipak je glavna misao vodilja ovog testa nastavak mirne trudnoće, a to si sve mi želimo. Ja sam dobila sve samo ne mir. Nakon 7 dana primam poziv od doktora koji kaže da nije dobro, postoji visok rizik na trisomiju 18, odnosno Edwardsov sindrom, po svima nespojivo sa životom. Dogovaramo RACZ, a ja ni živa mi mrtva prolazim kroz sve to pitajući se jel moja beba dobro, kako se to meni moglo dogoditi. Nalaze sam čekala nešto više od 2 tjedna i u međuvremenu sam toliko čitala i istraživala da mi je bilo iskreno žao što sam taj test ikad napravila. Naime, nigdje kod nas se ne piše o stvarnoj točnosti takvih testova, osobito kad je riječ o rijetkim sindromima čije se anomalije u većini slučajeva mogu uočiti na UZV. Tko želi, neka prouči što znači PPV odnosno pozitivna prediktivna vrijednost koja bi se zapravo trebala gledati, a ne onih 99% točnosti o kojima svi govore.  Nalazi amniocenteze pokazali su da kod moje bebe nije pronađena niti jedna trisomija, odnosno uredan ženski kariotip.
    Da stvar bude još gora, moja prijateljica dobila je nalaz s visokim rizikom na Down i ona je morala na biopsiju korionskih resica koja je isto pokazala uredan nalaz. 
    Svi imamo pravo na svoje odluke i to poštujem, ali cure, ako želite raditi Nifty za mir u trudnoći, dvaput promislite ako znate da biste to dijete zadržale bez obzira na sve. Ako i ne znate, morate biti svjesne da Nifty nije dijagnostička pretraga i da ćete u slučaju lošeg nalaza svakako morati prolaziti kroz invazivni zahvat te ćete svakako svoju bebu izložiti dodatnom stresu i na kraju krajeva riziku koje takvi zahvati nose sa sobom. 

    👩🏻34g, začepljen jajovod, PCOS, 1x
    laparo i histeroskopija, pregrada na maternici, T-shape uterus
    🧔🏻‍♂️ 36g. zdravko dren
    2/2020 blaga stimulacija 1🥚 beta 0
    5/2020 blaga stimulacija 3🥚, 2 🐧 beta 0
    9/2020 FET 👎
    04/2021 laparo i histeroskopija; septum, T-shape uterus
    06/2022 puna stimulacija, 7 🥚, nema 🐧😢, beta 0
    10/2022 puna stimulacija 17🥚, 1🐧
    11/2022 hiperstimulacija, beta 300 🤰🏻💝
    07/2022 stiže nam curica 👶🏻🥰
    Termin 28.7. ❤️, Petrova

    https://www.tickerfactory.com/ [tickerfactory.com]

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.