Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 6611 prikaza 27. travnja 2018.

11. tjedan trudnoće: Beba vježba gutanje i disanje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Vaša je beba u 11. tjednu velika kao prokulica, odnosno od glave do stražnjice dugačka oko pet centimetara i teška oko osam grama. Glava joj je još uvijek neproporcionalno velika u odnosu na tijelo, no to će se u sljedećem razdoblju brzo mijenjati.

Ispod još uvijek spojenih očnih kapaka počinju se razvijati šarenice, a duboko u desnima nastaju pupoljci 20 mliječnih zuba. Beba već guta, ali i udiše i izdiše male količine plodove vode, što pomaže razvoju njezinih pluća. Na jeziku se stvaraju okusni pupoljci, i tijelo postaje osjetljivo na dodir. Uslijed formiranja dijafragme, beba bi mogla početi štucati. Mama to zasad ne može primijetiti, no u kasnijim fazama trudnoće bebino štucanje moći će prepoznati kao blago, ritmički ujednačeno lupkanje.

Možda te zanima... Poskakuje ti trbuh? Beba štuca! Trudnoća

Bebine sve složenije i slobodnije kretnje, koje zbog dovoljno prostora u maternici sada podsjećaju na podvodni balet, također izmiču maminoj svijesti. Počet će ih osjećati tek oko 4. mjeseca trudnoće.

Mama - Umjesto mučnine, žgaravica

Kako se približava kraj prvog tromjesečja, ublažava se većina neugodnih ranih simptoma trudnoće. Do sada ste vjerojatno dobili barem jedan kilogram, no ako zbog mučnina niste imali apetita i još niste počeli dobivati na težini, ne brinite. Apetit će vam se uskoro vratiti i brzo ćete to nadoknaditi. Ne zaboravite pritom birati što prirodniju i zdraviju hranu.

trudnica trudnoća jogurt Možda te zanima... Hrana koja pomaže kod zatvora u trudnoći Trudnoća

Nove nuspojave trudnoće povezane s probavom koje biste sada mogli iskusiti su zatvor i žgaravica. I jedno i drugo javljaju se uslijed burnih hormonalnih promjena. Prilagodite prehranu i navike kako biste ih spriječili ili barem ublažili, a uz to se uvijek možete tješiti mišlju da sve te neugodnosti ipak služe većoj svrsi.

Jedna od trudničkih tegoba koja vas možda očekuje su i hemeroidi, a određene kreme sprječavaju iritaciju, kongestiju perianalnog dijela te ublažavaju bol, peckanje i svrbež.

Saznajte što se događa s bebom i vašim tijelom u svih 40 tjedana trudnoće!

ultarzvuk 12 tjedana Možda te zanima... Zašto je važan ultrazvučni pregled u 12. tjednu trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.