Trudnoća 24. listopada 2022.

6 neočekivanih situacija na porodu na koje trebate biti spremni

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velika nužda, ispadanje sluznog čepa, posteljica i pupčana vrpca, samo su neke od stvari koje mogu izgledati pomalo... neugodno. No sve je to sasvim prirodno!

Pripreme za porođaj ne podrazumijevaju samo pakiranje torbe za rodilište, već i spremnost na vjerojatno najzahtjevniji fizički pothvat s kojim ste se dosad suočili. Kako biste u potpunosti bili spremni za ono što vas čeka, važno je znati ove pomalo neugodne, ali u potpunosti normalne i uobičajene stvari koje se vrlo često zbivaju tijekom poroda. 

1. Tijelo će proizvoditi čudne zvukove

Pritisak kontrakcija može izazvati plinove u crijevima, čiji izlazak može biti poprilično glasan. Nažalost, postoje i gore stvari od toga - tijekom poroda možete obaviti malu, a ponekad i veliku nuždu.  Kako bebina glava kreće kroz porođajni kanal, rektum je spljošten i može doći do izlučivanja sadržaja. Iako su mnoge trudnice zabrinute i smatraju to najgorom mogućom situacijom tijekom porođaja, riječ je o potpuno normalnim zbivanjima na koje su i liječnici i sestre već navikli.

2. Velika nužda tijekom poroda

Pri tiskanju djeteta i u vršenju nužde koristimo iste mišiće. Ponekad će vam i u rodilištu reći da „tiskate kao da kakate“ da bi vam lakše objasnili. Osim toga, kako se bebina glavica spušta, sve je veći pritisak na debelo crijevo. U zdjelici postaje tijesno i svaki milimetar igra ulogu, a kako glavica prolazi, može doći do istiskanja sadržaja debelog crijeva. 

Možda te zanima... Viralni video: Doktori pokazali koliko je dugačka igla za epiduralnu Trudnoća

3. Posteljica

Poznato je da bez posteljice nema ni trudnoće ni bebe, ali nakon što završi s pružanjem bebi kisika i svih potrebnih nutrijenata, posteljica je stopostotno spremna odvojiti se od maternice i zajedno s pupčanom vrpcom izaći nakon bebe. To može biti nakon 5 do 15 minuta od porođaja. Možete osjetiti slabije kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od stijenke maternice i šalju je u porođajni kanal. Dovoljno je reći da posteljica nije baš najljepši prizor koji ćete u životu vidjeti. Pogledajte nevjerojatne fotografije koje pokazuju čudo zvano posteljica i sami se uvjerite u to.

4. Sluzni čep 

Kao i sve druge stvari na popisu, vaš sluzni čep postoji zbog jedinstvenog razloga zaštite vaše bebe. On se nalazi na ulazu u cervikalni kanal i služi kao zaštita od infekcija tijekom trudnoće, a tijekom dilatacije sluzni čep je potisnut u vaginu. Spontano ispada kako se bliži kraj trudnoće i početak poroda. Moguće je da će njegovo ispadanje potrajati danima u obliku iscjetka ili će ispasti odjednom. Na koji god način ispao, ispadanje znači da se cerviks započeo širiti i da se tijelo priprema za porođaj. Krajnji rezultat je često gusta, krvava, sluzava masa koja izgleda kao nešto što je izašlo ravno iz horor filma.

5. Beba neće izgledati kao u filmovima

U filmovima i serijama, bebe izađu mekane, slatke i umiljate. U stvarnosti, one su prekrivene sirastom bijelom tvari koja se zove verniks. Verniks je masna bijela sluz koja nastaje u posljednjem tromjesečju trudnoće, a pomaže u razvoju kože i štiti djetetovu kožu još u maternici. Gotovo kao da nema razlike između verniksa i svježeg sira i vjerojatno nikad nitko ne bi svojom voljom dirao nešto odnosno nekoga prekrivenog verniksom osim ako to biće nije izašlo iz vas. 

6. Pupčana vrpca koja viri iz bebinog pupka

Jednom kada porod završi, trebali biste biti sposobni držati svoju bebu u naručju. I definitivno ćete to moći, samo se trebate naviknuti na ideju da će kraj vas biti i suha, smežurana pupčana vrpca. Ona je dugačka oko 50 centimetara i izlazi iz posteljice, a nakon rođenja bebe, pupčana vrpca, odnosno pupkovina nastavlja pulsirati.

Možda te zanima... Tri savjeta za lakši porod o kojima nisi razmišljala Trudnoća


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.