Trudnoća 21. listopada 2022.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda carski rez - od prvog reza pa sve do posljednjeg šava

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pogledajte zanimljivu animaciju koja pokazuje kako izgleda carski rez do detalja - od prvog reza, pa sve do posljednjeg šava

Carski rez kirurški je porod djeteta. Uključuje jedan rez na majčinom trbuhu, a drugi na maternici. Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije.

Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama. Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško cijeljenje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze. Oporavak rodilje zahtjevniji je nego kod vaginalnog poroda, a za potpuni oporavak treba nekoliko tjedana. U bolnici se obično ostaje pet dana. Nakon operacije problemi ostaju još neko vrijeme, prilikom kašljanja ili smijanja, a moguće su i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja.

Carski rez Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 4 stvari koje ne želimo čuti Beba

Postupak carskog reza

Kako se izvodi carski rez pitanje je koje zanima mnoge trudnice. Prije operacije, trbuh će se očistiti i bit ćeš spremna za primanje intravenske (IV) tekućine u ruku. To omogućuje liječnicima davanje tekućina i bilo koje vrste lijekova koji će ti trebati. Također će ti staviti kateter kako bi mjehur bio prazan tijekom operacije.

"Operacija se izvodi rezom u donjem dijelu abdomena (tzv. bikini rez) koji je funkcionalan, a i kozmetski prihvatljiv za žene. Radi se rez kroz trbušnu stijenku, maternicu i plodove ovoje. Kod zatvaranja se koriste visokokvalitetni resorptivni šavovi koji se samo razgrađuju i omogućavaju dobro cijeljenje tkiva", opisao je postupak prof. Podobnik. 

Nekada se carski rez izvodio isključivo u općoj anesteziji, no u današnje se vrijeme velika većina operacija izvodi u spinalnoj anesteziji pa majka odmah po porodu može vidjeti dijete i čuti njegov prvi plač, tako da ipak doživi taj prvi susret s djetetom. 

Cijeli postupak carskog reza možeš pogledati u edukativnom videu koji prenosimo u nastavku.

Kao i kod svake operacije, i kod carskog reza moguće su komplikacije poput ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, mokraćovoda), a moguće su i male posjekotine djeteta prilikom otvaranja maternice ili pak jako nekontrolirano krvarenje koje zahtijeva transfuziju krvi. Moguće komplikacije uspješno se sprječavaju rutinskom upotrebom preventivnih lijekova (npr. antibiotici, heparin) i mjera (urinarni kateter, restrikcija unosa hrane) neposredno nakon operacije.

 "Moramo imati na umu da su sve navedene komplikacije iznimno rijetke i da su neke jednako tako moguće i tijekom vaginalnog poroda", ističe iskusni porodničar. Što se tiče mogućih komplikacija za bebu, tvrdi prof. Podobnik, beba nije izložena dodatnim rizicima u usporedbi sa spontanim porodom. Jedino se, objašnjava liječnik, kao posljedica opće anestezije može javiti pospanost i odgoda početka spontanog disanja novorođenčeta. To ili razlozi zbog kojih je operacija bila potrebna na prvom mjestu, povremeno zahtijevaju produljeni medicinski tretman. 

Možda te zanima... Što se događa s vodenjakom prilikom carskog reza? Trudnoća

Oporavak nakon poroda carskim rezom

Za razliku od rodilja koje su bebu na svijet donijele prirodnim putem i u bolnici ostaju u prosjeku tri dana, oporavak nakon carskog reza traje nešto duže. U bolnici se obično ostaje pet dana nakon operacije. Sljedećih šest tjedana, koliko traje babinje, majku se treba poštedjeti težih napora. Nakon toga ne bi više trebale postojati tegobe vezane uz samu operaciju. 

Prof. Podobnika pitali smo i je li nakon carskog reza moguć normalan porod, a iskusni ginekolog odgovorio je da u pravilu jest. "No veći je rizik od rupture maternice tijekom poroda na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Stoga se većina poroda nakon carskog reza ipak dovršava ponovljenim carskim rezom. Vaginalni porod nije nikako preporučljiv nakon dva ili više carskih rezova ili ukoliko je prošlo manje od dvije godine od prvog carskog reza", zaključio je prof. Podobnik.

Nakon carskog reza liječnik će te poticati da ustaneš i prošetaš koliko možeš. To može pomoći u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka i zatvora. Liječnik će ti također dati preporuke za kućnu njegu nakon operacije, ali općenito trebala bi: 

  • odmarati, posebno prvih nekoliko tjedana
  • koristiti pravilno držanje da bi poduprli trbuh
  • piti puno tekućine kako bi nadomjestila one izgubljene tijekom poroda carskim rezom
  • izbjegavati seks četiri do šest tjedana
  • po potrebi uzimati lijekove protiv bolova
  • potražiti pomoć ako imaš simptome postporođajne depresije, poput jakih promjena raspoloženja ili silnog umora

Kontaktiraj svog liječnika i ako osjetiš sljedeće simptome:

  • bolovi u dojkama popraćeni vrućicom
  • iscjedak iz rodnice neugodnog mirisa ili krvarenje s velikim ugrušcima
  • bolovi prilikom mokrenja
  • znakovi infekcije - na primjer, vrućica, crvenilo, oteklina ili iscjedak iz reza
carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.