20. svibnja 2013.

Smetnje vida (ambliopija)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smanjenje vizualnog kapaciteta jednoga ili oba oka naziva se ambliopija. Oko je slabovidno ako je vidna oštrina manja od normalne (0.3) za dob.

Poželjno je ovaj poremećaj otkriti što prije. Ako vaše dojenče ne usmjerava spontano pogled prema blagom svjetlu, ili su pokreti njegovih očiju nekoordinirani, obratite se odmah oftalmologu. Jednostavnim ispitivanjima moguće je otkriti ambliopiju u djeteta, ili je, pak, isključiti.

Funkcionalna ambliopija

Ako je dijete razroko (strabizam) a oči su mu normalno građene, rano otkrivanje strabizma daje mogućnost uspješnog liječenja. Valja pritom znati da je u dojenčeta do 7 mjeseci života razrokost normalna pojava, jer ono uporno promatra predmete ili lica iz velike blizine.

Organska ambliopija

 Ako je oko nepravilno građeno ili oboljelo (primjerice kongenitalna toksoplazmoza) ispravljanje ambliopije je vrlo teško, čak i nemoguće.

Vidna oštrina koja je 0.4-0.5 na kraju prve godine, doseže 0.9 između 3. i 5. godine, što je dob u kojoj se provode ispitivanja za otkrivanje poremećaja vida kod liječnika školske medicine. Glavobolje ili poteškoće s akomodacijom mogu biti znakovi poremećenog vida.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.