Školarci Zdravlje osnovnoškolca 12. siječnja 2020.

Uspjeh dr. Chudyja i tima KB Dubrava: Prohodao nepokretni dječak

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u KB-u Dubrava, sa svojim je timom prije tri mjeseca opet izveo čudo. Već je mnogo puta operirao odrasle, a ovaj put 10-godišnjeg dječaka

Dječak je dobro i zadovoljni smo kako napreduje. Sad već sve razgovjetnije govori, samostalno sjedi i može samostalno napraviti nekoliko koraka. Čujemo se s roditeljima svaki dan i oni nam šalju njegove snimke, pa pratimo napredak. Pogotovo moja kolegica fizioterapeutkinja Veronika Paradžik, koja je i glavna u ovoj fazi oporavka i pomaže roditeljima savjetima kako dalje raditi s njim, kaže prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u KB-u Dubrava, koji je sa svojim timom prije tri mjeseca opet izveo čudo.

Nakon što je već mnogo puta operirao odrasle pacijente, ugrađuje elektroda u mozak kojima se postiže duboka mozgovna stimulacija i potiče oporavak mozga da bi ponovno preuzeo funkciju kontrole mišića i pokreta. Ovog su puta to učinili na desetogodišnjem dječaku koji je u bolnicu stigao s dijagnozom distonije, potpuno nepokretan.

Distoni sindrom kod beba: Kako ga prepoznati?

Dječak je u KB Dubrava došao u tzv. distoničkoj krizi, što znači da se nije mogao samostalno niti okrenuti u krevetu. To je stanje u kojem dolazi do poremećaja u tonusu mišića, a onda i do toga da čovjek ne može upravljati pokretima.

"Bilo je potrebno nekoliko godina da roditelji dođu do dijagnoze jer se dijete rodi zdravo i u početku se normalno razvija. Može prohodati, počne se igrati, raste, a onda odjednom počnete primjećivati da nešto u kretanju nije u redu", pojašnjava dr. Chudy.

 | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

S vremenom se stanje pogoršava, sve dok liječnici ne spoznaju da je potrebno obaviti testove koji utvrđuju distoniju, pojašnjava.

marcelić Možda te zanima... 'Moj sin prohodao je zahvaljujući ranoj dijagnozi, vježbama i upornosti' Roditelji

Budno oko tima

"Neuropedijatrica koja nam je uputila dječaka napravila je kompletnu obradu, na temelju koje smo i mi mogli dobro reagirati. Riječ je o prof. dr. Nini Barišić iz KBC-a Rebro, koja nam je uputila pacijenta s kompletnom obradom, uz obavljena genetska testiranja. Za cijeli tim KB-a Dubrava ovo je bio izazov jer se takva operacija prvi put radila na djetetu, no svi su odradili svoj dio s posebnom pažnjom", dodaje neurokirurg.

Prvi takav zahvat kod nas dr. Chudy obavio je još 2010., dok je bio u KBC-u Rebro, a danas u KB-u Dubrava godišnje obavi oko 60 takvih zahvata. Najčešće se obavljaju upravo kod pacijenata s distonijom, no metoda pokazuje dobre rezultate i kod Parkinsonove bolesti, dok se testira i kod još nekih bolesti, poput epilepsije.

Osim što naši stručnjaci, na čelu s dr. Chudyjem često operiraju u mnogim svjetskim centrima i tako educiraju inozemne stručnjake, pokazujemo da smo među prvima i u razvijanju tehnologije. A čudima dr. Chudyja nema kraja...

Više pročitaj na 24sata.

Možda te zanima... Naš liječnik doveo francuski carski rez u Hrvatsku: 'Oporavak rodilje neusporedivo je brži' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.