Školarci Slobodne aktivnosti 12. rujna 2022.

Spavanje kod prijatelja može biti zabavno, ali također može dovesti do neočekivane traume, kaže psihijatar

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Mitnaul objašnjava zašto ne dopušta svojoj djeci spavanje kod prijatelja...

Spavanje kod prijatelja za mališane predstavlja veliku radost, ali psihijatar tvrdi da upravo takvi "izleti" mogu predstavljati i skrivene opasnosti. Općenito, mnogi od nas uz noćne zabave i spavanje kod prijatelja vežu pozitivne asocijacije. Ima toliko toga zabavnog u tim cjelovečernjim druženjima, zar ne? Ostati budan do kasno, jesti svu nezdravu hranu, smijati se dok te ne zaboli želudac... to može biti zaista fantastično.

Ali ako ste dovoljno iskreni prema sebi, možda ćete imati i nekoliko neugodnih sjećanja iz tih istih iskustava. Dakle, dok neki roditelji spavanje vide kao odličan način osamostaljivanja za svoju djecu i priliku za malo slobodnog vremena za sebe, dr. Mitnaul — dječji psihijatar (i otac šestero djece!) na TikToku govori o tome zašto smatra da je takvo spavanje potencijalno štetno za normalan rast i razvoj njegove djece.

Iako ne doživi svatko traumu dok provodi noć s prijateljima, to ne znači da vas ne vežu neka loša sjećanja na ta vremena. Možda su se tajne prerano otkrile prijateljima s kojima niste bili bliski, pretvorivši se u goleme negativne glasine sljedeći tjedan u školi.

Netko vas je možda natjerao da pomaknete svoje granice, koje niste bili emocionalno spremni pomaknuti. Ponekad od jednostavnog spavanja izvan kuće dolazi do nečega tako opasnog kao što je isprobavanje alkohola. Uz sve to, spavanje kod prijatelja zaista uništava sve naše rutine. Naravno, vaše bi se dijete moglo zabaviti probdjevši cijelu noć sa svojim prijateljima. Ali koliko to otežava sljedeći dan i sljedeću večer svima u vašem kućanstvu, uključujući i vas?

Možda te zanima... Zabrinuti tata djeci zabranio spavanje kod prijatelja Školarci

Ipak, nisu svi na internetu bili zadovoljni Mitnaulovim razgovorom o ovoj popularnoj dječjoj aktivnosti.

Naime,  na TikToku trenutno su popularni videozapisi imena "#5 stvari". Mame, tate i profesionalci dolaze na TikTok kako bi podijelili pet stvari koje nikada ne bi učinili ili nikada ne bi dopustili svojoj djeci. Stomatolozi primjerice govore o pet stvari koje nikada ne bi jeli. Dizajneri interijera podijelili su pet stvari koje nikada ne bi stavili u svoje domove. I mnogi, mnogi roditelji dijele pet stvari koje nikada ne dopuštaju svojoj djeci.

Činilo se prirodnim da Mitnaul sudjeluje, nabrajajući pet stvari koje nikada neće učiniti "u vlastitom domu ili s vlastitom djecom". Njegova peta stavka, "bez spavanja kod prijatelja", prikupila je lavinu reakcija roditelja. 

Zašto dr. Mitnaul ne dopušta spavanje kod prijatelja?

"Spavanje često pruža priliku za djecu da se upuste u različite nepodobne stvari", objašnjava Mitnaul. „Dakle, ako je moja namjera da moje dijete ima dobre i bliske odnose sa svojim vršnjacima i da ja imam blizak odnos sa svojim djetetom, pobrinut ću se da ono takve stvari učini u situaciji i u vrijeme koje je najbolje za njega kako ne bi došlo do trauma od kojih će se možda morati liječiti do kraja života.”

Nisu sva spavanja jednaka

Mitnaul također smatra da je vrijedno napomenuti da on ne zabranjuje sva spavanja. Kao što je spomenuo, ključ za sigurnost djeteta je prisutnost odrasle osobe pune pažnje i ljubavi. Mitanul pravi iznimke za bake i djedove, tetke i stričeve. Njegova najveća briga su veće zabave, gdje možda niste jako bliski s roditeljem drugog djeteta ili gdje roditelj možda zapravo ne poznaje vaše dijete.

Znakovi nedavne traume

Neki roditelji bi se mogli rugati ovom načinu razmišljanja. Mnogi su ljudi tijekom odrastanja posjećivali noćne zabave u domovima svojih prijatelja i "ispali su sasvim dobri". Ipak, psihijatar navodi koji su znakovi traume u djece koji mogu upućivati da se na takvim druženjima događa nešto loše:

  • Tjeskoba radi odvajanja
  • Smanjenja želja za igrom
  • Loše raspoloženje
  • Poremećaj prehrane
  • Osjećaj bespomoćnosti/pasivnosti
  • Razdražljivost
  • Ponavljajuća/posttraumatska igra
  • Poremećaji spavanja
  • Somatske tegobe

Vi poznajete svoje dijete bolje od bilo koga drugog. Dakle, čak i ako dijete ne pokazuju nijedan od ovih znakova, ali i dalje osjećate da nešto nije u redu, razgovor bi mogao pomoći. Bez obzira na to dopuštate li već spavanje kod prijatelja ili ga planirate dopustiti u budućnosti, važno je zapamtiti da se loša iskustva mogu dogoditi bilo gdje.

Introvertirano dijete Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete introvert i kako mu pomoći Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.