Školarci Slobodne aktivnosti 12. srpnja 2013.

Nezaboravna avantura i učenje u ZOO vrtu

Divlje ljeto Zoološki vrt
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Program Divlje ljeto u Zoološkom vrtu namijenjen je djeci od završenog drugog do završenog šestog razreda, a školarci šest sati dnevno rade pokuse, istražuju divlji vrt, hrane životinje i uče o njihovoj geografskoj rasprostranjenosti

Ako još niste sigurni što biste sa svojim školarcem tijekom ljetnih praznika, priuštite mu Divlje ljeto u Zoološkom vrtu jer će hranjenje medvjeda sladoledom, čišćenje nastambe deva te igru s patuljastim kozama, ovčicama i zečevima vaš mališan zasigurno pamtiti i još dugo nakon što završe školski praznici.

Program Divlje ljeto u Zoološkom vrtu namijenjen je djeci od završenog drugog do završenog šestog razreda, a odvija se u dvije smjene i to jutarnjoj od 8 do 14 sati te poslijepodnevnoj od 14 do 20 sati. Program traje pet dana, a cijena je 450 kuna za jedno dijete. U cijenu je uključena i užina, slastica i piće za djecu. Divlje ljeto traje do 30. kolovoza i slobodnih mjesta ima za gotovo sve termine tako da svog školarca još uvijek stignete prijaviti za ovaj uzbudljiv program.

Edukacija, a ne samo čuvanje djece

"Djeca, koja sudjeluju u našem programu, rade pokuse kao što su primjerice simulacija erupcije vulkana, zatim istražuju naš divlji vrt, igraju raznorazne edukativne igre te se brinu za životinje. Što je životinja egzotičnija, djeci je zanimljivija", objašnjava nam edukator Igor Franić.

No, boravak mladih istraživača u Zoološkom vrtu nije organiziran samo kao zabava jer školarci za svaku svoju aktivnost dobivaju radni listić kojeg moraju ispuniti. Primjerice, nakon što su upoznali divlji vrt, školarci su morali napisati koje su sve životinje i biljke vidjeli, a nakon toga su dobili zadatak i nacrtati neke od njih.

"Mnogo je roditelja prepoznalo ovaj program kao edukativan, a ne samo kao čuvanje djece tijekom praznika dok oni rade. Polaznici programa svakodnevno uče i o geografskoj rasprostranjenosti životinja, a uz igru u Edukativnom centru im objašnjavamo i kako se bore za svoj životni prostor", kaže Igor.

Divlje ljeto Zoološki vrt | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Sladoled za medvjeda

Ekipa Klokanice obišla je mlade ljubitelje prirode dok su pod stručnim vodstvom edukatorice Marije poput pravih malih istraživača proučavali divlji vrt i jezerce u njemu. Nakon što su dobro proučili floru i faunu u divljem vrtu, mališani su dobili zadatak smjestiti lovne posude u zemlju, a u tim će se posudama idućih dana skupljati kukci. Njih će narednih dana i proučavati.

"Ekipa, idemo raditi sladoled za medvjede", govori edukatorica Marija djeci, a oni uzbuđeno odlaze u Edukacijski centar gdje će rezati voće i povrće za ledenu poslasticu za medvjeda.

Svako dijete nosi naziv jedne životinje, a svaka životinja ima svoja zaduženja tijekom trajanja programa. Tako su klokan i morski pas imali zaduženje djeci podijeliti nožiće i donijeti voće i povrće za medvjedov sladoled.

"Zar medvjedi ne bi trebali jesti meso?", pita edukatoricu jedan dječak, a ona mu strpljivo objašnjava kako su medvjedi svejedi. Pita djecu zbog čega medvjed ne smije jesti naš sladoled te dobiva hrpu odgovora. "Medo ne smije jesti naš sladoled jer bi ga bolio trbuh", pogađa Sara.

Divlje ljeto Zoološki vrt | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Hranjenje patuljastih koza i ovca

Nakon što su nasjeckali namirnice, edukatori ih nose na zamrzavanje za iduću grupu, a djeci daju već ranije pripremljen sladoled. Svi skupa voze ga u kolicima do nastambe, a tamo jedan od timaritelja medvjedima daje poslasticu.

Djeca pažljivo gledaju što će se dogoditi jer sve moraju zabilježiti u svoje radne listove. Prije pauze za ručak djeca su još obišla i Dječji ZOO, prostor u kojem su smještene patuljaste koze, ovce i zečevi, a svi ih posjetitelji mogu slobodno dotaknuti i nahraniti.

"Kako su slatki! Vidi kako lijepo jedu", oduševljeno govori Fran dok lišćem hrani ovcu. Neposredni pristup umiljatim životinjama razveselio je mlade zoologe koji su nakon napornih jutarnjih aktivnosti otišli na zaslužen odmor.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.