Školarci 11. listopada 2021.

Evo zašto djeca ne bi trebala gledati popularnu seriju "Squid game"

Foto: Shutterstock ; Popularna serija Squid game
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Južnokorejsku seriju 'Squid game' kritizirali su učitelji koji su u strahu da bi djeca mogla kopirati izazove iz serije, posebice nasilne scene u kojima se natjecatelji ranjavaju i ubijaju.

Netflixova serija Squid Game jedna je od najpopularnijih serija u povijesti kompanije. Ted Sarandos, netflixov šef sadržaja nedavno je kazao kako Squid game ima velike šanse postati njihova najgledanija serija uopće. Riječ je o kontroverznoj južnokorejskoj seriji koja je posljednjih tjedana zaludila gledatelje diljem svijeta.

Izokrenute, nasilne i kontroverzne teme 

Epizode serije Squid game sadrže vrlo nasilne scene u kojima se natjecatelji ubijaju ili teško ranjavaju. Stotine zaduženih sudionika natječe se za novčanu nagradu, pritom prolazeći kroz šest zadataka preživljavanja.  Štoviše, u svakoj se epizodi likovi natječu u krvavim inačicama tradicionalnih igara poput Crne kraljice jedan-dva-tri i Ledene babe. Onaj koji pobijedi, plasira se u idući krug natjecanja, a gubitnika usmrte strojnicama.

Igre se odvijaju u dvorcu koji nalikuje vrećici bombona, a čuvaju ga stražari odjeveni u ružičasto. Iako zvuči nevino, serija Squid game to zasigurno nije. Na popularnu seriju upozorava sve više škola i učitelja diljem svijeta. 

Škole upozoravaju: Nasilje potiče nasilje

Osnovna škola John Bramston u Ilfordu poslala je pismo roditeljima u kojem iskazuju zabrinutost jer se dio učenika koji su gledali seriju pretvaraju da pucaju jedni u druge na školskom igralištu, piše The Independent. "Dragi roditelji, zapazili smo da velik broj naših učenika gleda Squid Game na Netflixu. Primijetili smo da povećan broj djece počinje kopirati ove igre na igralištu, što dovodi do sukoba. Djeca koja gledaju tu seriju izložena su strašnim prizorima nasilja i ona koja se tako ponašaju na igralištu neće se tolerirati", stoji u pismu.

Serija ima oznaku da je zabranjena za mlađe od 15 godina pa su iz škole naveli kako nikako nije primjerena za učenike osnovne škole. "Nije primjerena za učenike u osnovnoj školi. Roditelji svakog djeteta koje oponaša takvo ponašanje bit će pozvani u školu i primijenit će se sankcije. Budite svjesni opasnosti ovog TV programa za vašu djecu i primijenite pozitivno ponašanje. Pretvaranje da pucate jedni u druge nije prikladno niti prihvatljivo. Molimo vas da nas podržite u zaštiti naše djece", piše u nastavku apela.

To nije jedina škola koja je 'reagirala' zbog spomenute serije. Sandown School u Kentu nudi dodatne lekcije o nasilju i šteti koja nastaje radi nasilja upravo zbog 'Squid Gamea'.  

tučnjava dječaci Možda te zanima... Kako reagirati na dječju agresivnost? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.