Školarci Slobodne aktivnosti 12. lipnja 2022.

5 super ideja i aktivnosti za djecu tijekom ljetnih praznika

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školski ljetni praznici samo što nisu počeli. Donosimo vam nekoliko super ideja u kojima će uživati svako dijete, ali i roditelji, ako im se pridruže. Ovisno o vremenskim uvjetima, aktivnosti možete prilagoditi boravku u otvorenim ili zatvorenim prostorima.

Bliži se kraj školske godine te početak dugoočekivanih ljetnih praznika koji su djeci najdraži dio godine. Priznajemo da ih možemo razumjeti jer i nama odraslima koji radimo s djecom ljeto predstavlja svojevrstan kraj 'radne' godine. Nastojimo sve započete aktivnosti zaokružiti i privesti kraju na obostrano zadovoljstvo, a potom i uzeti mali predah. S obzirom da male mudre glavice jedva čekaju odmor i zabavu, spomenut ćemo neke ideje kojima mogu upotpuniti i skratiti duge, ljetne dane. Dapače, i mi odrasli im se možemo pridružiti jer malo razonode i uživanja zasigurno nikome neće naštetiti. A svi znamo da je tako lijepo ponekad opet biti dijete. Pa krenimo:

1. Novo ruho starih igračaka

Ponekad predmete i igračke promatramo jednoznačno i ne slutimo da se u njima uz malo mašte i dorade krije nekoliko potpuno 'novih' igračaka. Tako primjerice uz malo boje stare drvene tračnice mogu postati daske za surfanje, od kartona i potrganih automobila se može stvoriti automehaničarska radionica, istrošenim bojicama koje više nisu upotrebljive možemo ukrasiti okvire za slike...

2. Lov na blago

Većinu školaraca je teško motivirati na čitanje i pisanje nakon kraja školske godine. U zabavnoj igri potrage za blagom djeca će čitati i pisati, ali će biti potpuno zaokupljeni krajnjim ciljem igre tako da će to raditi nesvjesno i s lakoćom. Lov na blago počinje tako što se djeca trebaju podijeliti u dvije skupine te u parku ili dvorištu na različita mjesta sakriti slatkiše. Zatim je zadatak da na papiriće napišu drugoj skupini upute, odnosno tragove koji će ih dovesti do 'zakopanog blaga'. Čitanje i pisanje bit će sastavni dio igre, a djeca neće ni primijetiti da igrajući se vježbaju i ponavljaju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Lov na blago

3. Igre s pijeskom

Pijesak je vječna inspiracija. Djeca od pijeska grade kule i dvorce, prebacuju i ubacuju pijesak u kanticu, kopaju ga grabljama... Igre u pijesku pozitivno utječu na razvoj grube i fine motorike, djeluju umirujuće te pomažu održati pažnju i koncentraciju. Običnim drvenim štapom u pijesku možemo crtati razne oblike, pisati slova, brojeve i imena te na taj način dodati jednu novu dimenziju igrama u pijesku.

4. Izrada hladnih slastica

U ljetnim mjesecima sladoledi i ledići su najbolje rješenje za brzo osvježenje. Osim kupovnih kalupa za sladolede možemo iskoristiti i prazne čašice od jogurta i pudinga. Uz pomoć roditelja djeca mogu izmiksati sezonsko voće, njime napuniti čašice, staviti štapiće i zalediti ih. Nakon samostalne pripreme sladoleda djeca će jedva čekati polizati svoj zdravi i ukusni međuobrok.

5. Festival pjesme i plesa

Djeca vole pjevati pjesme i oponašati svoje omiljene pjevače. Često su stihovi popraćeni i plesnim koracima. Tople ljetne večeri izvrsna su prilika za organiziranje dječjeg festivala pjesme i plesa gdje će se svako dijete moći predstaviti sa svojom točkom. Uz malo volje i improvizacije festival će biti pun pogodak. Netko će biti voditelj, netko fotograf, netko dio publike, netko će nastupati, a definitivno će se svi izvrsno zabaviti.

I zapamtite, samo je nebo granica mašti, a život je prekratak da bi nam bilo dosadno. :)

Možda te zanima... 10 svakodnevnih aktivnosti uz koje ćeš se brže i jače povezat s djecom Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.