Vrtić Igre za djecu 07. veljače 2022.

Zanimljive i kreativne aktivnosti za djecu uz koje će izolacija proći u trenu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakodnevno se susrećem s roditeljima koji su na rubu živaca i očaja jer više ne znaju što napraviti kako bi animirali djecu koja su nažalost svakih nekoliko dana prisiljena biti tjednima kod kuće.

Roditeljima postaje teško, gotovo i nemoguće, pronaći aktivnosti kojima će zabaviti djecu, a da ne oduzimaju veliki komad njihovog vremena. Stoga ćemo se pokušati prisjetiti nekoliko edukativnih i kreativnih aktivnosti i ideja koje nikada ne izlaze iz mode.

Možda te zanima... Ovo su najbolje blagdanske aktivnosti za djecu i roditelje Vrtić

1. Lego kockice

Usudimo se reći kako su Lego kockice igra koja ne poznaje generacije. Jednako su uzbudljive djeci, ali i nama odraslima. Mogu se slagati prema zadanom modelu ili prema vlastitim idejama (slaganje nakita od legića, izrada različitih životinja od legića, dvorac od legića…). Važno je da dijete isplanira točan redoslijed slaganja kockica kako bi sagradilo određeni oblik. Isto tako, ključna je upornost djeteta te da ne odustaje odmah ako nije uspjelo nešto složiti iz prvog pokušaja. Legići nisu gotov proizvod i igračka koja pruža trenutno zadovoljstvo već je potrebno uložiti trud i vrijeme kako bi se došlo do konačnog proizvoda, ali upravo to na kraju rezultira još većim zadovoljstvom i osjećajem ponosa kod djeteta.

2. Pikado kućne izrade

Postoje brojne inačice dječjih pikada u kojima je glavni krug izrađen od posebne tkanine, a strelice su zapravo loptice omotane čičkom koje se vrlo lako zalijepe na pikado. Krugovi su označeni brojevima kako bi znali koliko bodova svaki krug nosi. Ukoliko nemate kupovni dječji pikado vrlo lako ga možete i samostalno izraditi. Na veći komad kartona nacrtajte krugove različite veličine te flomasterom napišite brojeve kako bi znali koliko bodova nosi koji krug. Strelice mogu biti kuglice od aluminijske folije i zabava može započeti. Ovom igrom djeca vježbaju preciznost i strpljivost jer je za samu igru važno da čekaju svoj red i naizmjence gađaju u pikado. Djeca viših uzrasta vježbaju i matematičke vještine jer trebaju zbrajati bodove. Čar ove igre je u iščekivanju, ali i u tome što nije sjedilačka već se djeca i u kućnom okruženju mogu barem malo protegnuti i razgibati.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Kreativni kamenčići i lišće

Odlazak u prirodu, osim što je zdrav i koristan za tijelo i dušu, može biti inspirativan i za neke kasnije aktivnosti kod kuće. Primjerice, kamenčići i lišće koje dijete prikupi u prirodi kasnije kod kuće može raspoređivati prema različitim kategorijama: veliko – maleno, oštro – zaobljeno, sivo – bijelo, lagano – teško…Isto tako, dijete može ubacivati kamenčiće u posude s užim i širim otvorima te tako vježbati finu motoriku, a lišće može bojati temperama te ostavljati otiske na papiru i tako naslikati prava mala umjetnička djela.

4. Izrada i igra plastelinom

Djeca jako često vole sudjelovati u kuhanju i pravljenju kolača s roditeljima. Izrada plastelina kod kuće može biti idealna radnja u kojoj će dijete sudjelovati i imati vlastitu 'kuhaonicu'. Naravno, ova aktivnost se mora raditi uz nadzor roditelja, a kada je plastelin gotov dijete se može samostalno zabavljati i domišljati kreativne načine izrade oblika od plastelina.

Donosimo jednostavan recept za izradu domaćeg plastelina – Sastojci: čaša brašna, pola čaše soli, pola žličice limunske kiseline, pola žlice ulja, čaša vode i jestive boje za kolače. Promiješajte sve sastojke i dodajte nekoliko kapi jestivih boja. Sve sastojke zajedno kuhajte oko minutu u zdjeli. Plastelin rashladite i spreman je za upotrebu.

5. Praonica igračaka

Većina djece je ponekad otišla s roditeljima u autopraonicu oprati automobil. Djeci je to uglavnom vrlo zabavno i zanimljivo iskustvo u kojem žele sudjelovati. Na isti način kao što roditelji čuvaju i brinu o svojim stvarima, djeca mogu biti potaknuta da brinu o svojim igračkama. Jedna od stavki, osim pospremanja igračaka je i njihovo redovito pranje i održavanje. Tako se može napraviti bazen za pranje autića u posudi s pjenušavom kupkom ili salon ljepote za uređivanje lutkica gdje ih treba počešljati, popraviti im odjeću, plišance oprati s vremena na vrijeme u veš mašini i slično. Djeca će uživati, ali i spoznati da moraju brinuti o svojim igračkama kako bi ih što duže imali.

Nadamo se da smo Vam dali pokoju ideju kojom ćete skratiti duge dane.

Možda te zanima... Preporučio logoped: Slikovnice za poticanje jezično-govornog razvoja kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.