Školarci Škola 29. svibnja 2014.

Neobičan sat matematike u prvom razredu

Waldorfska škola
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pogledajte kako djeca u Waldorfskoj školi uz pokret, kockice za 'Čovječe, ne ljuti se' i pljeskanje uče matematiku, a rezultat je da na kraju prvog razreda već znaju brojati do 100 te napamet zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti!

Ekipa Klokanice bila je na zanimljivom satu matematike u prvom razredu Waldorfske škole u Zagrebu. Učiteljica Brigita Milovac ispričala nam je kako djeca ovdje, za razliku od državnih škola, već u prvom razredu svladaju sve četiri računske operacije - zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje te nauče brojati do 100. A sve to uče kroz igru i pokret. "To radimo tako da ne uči samo mozak, nego cijelo tijelo. Kretanje stvara ugodu i radost, a takav pozitivan doživljaj omogućuje da djeca puno dublje i kvalitetnije pamte gradivo. Zapravo koristimo fizičku inteligenciju da bismo nešto naučili", objasnila je.

"Računanje napamet učimo uz pomoć kockica za 'Čovječe, ne ljuti se'. Na primjer, bacim kockicu i tražim da djeca odplješču ono što su vidjela. To se može raditi i s dvije ili tri kockice pa tako vježbaju i zbrajanje. Prednost pljeskanja, u odnosu na prozivanje jednog djeteta koje je diglo ruku, je da svi imaju priliku pokazati da znaju rezultat, odnosno vježbati. Uz to, djeca vrlo brzo uđu u ritam i jednako plješću, među njima se stvori zajedništvo, a prisutan je i glazbeni element", kaže waldorfska učiteljica Brigita Milovac.

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.