Školarci Škola 03. rujna 2024.

Zabranili mobitele u osnovnim školama: Odvlače pažnju učenika i smanjuju njihovu sposobnost koncentracije

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nacionalna zabrana mobilnih telefona u nizozemskim školama stupila je na snagu u ponedjeljak.

Početkom ove godine zabranjeni su bili mobilni telefoni u srednjoškolskim učionicama, a ta mjera je sad s početkom nove školske godine proširena i na osnovne škole. Ministarstvo obrazovanja u Den Haagu navelo je da mobilni telefoni odvlače pažnju učenika i smanjuju njihovu sposobnost koncentracije što ima štetan učinak na uspješnost učenja.

Možda te zanima... Tata je svojim sinovima zabranio ekrane. Nakon mjesec dana uočio je osam drastičnih promjena Roditelji

Telefoni se i dalje mogu koristiti u nastavi ako su potrebni za sadržaj lekcije, primjerice kad se uči o medijskim vještinama. Učenici smiju koristiti mobilne telefone ako im je to nužno iz zdravstvenih razloga, a na školama je odgovornost da provode zabranu na licu mjesta.

I atmosfera se popravlja u školama u kojima su mobiteli zabranjeni i za vrijeme odmora, objavio je kanal NOS.

Ako razmišljaš trebaš li trebaš li djetetu dati mobitel, ovih 5 stvari bi bilo dobro znati

“Odmori su društveniji jer učenici na kraju češće razgovaraju jedni s drugima”, rekla je istraživačica Loes Pouwels sa Sveučilišta Radboud u Nijmegenu.

Zabrana mobitela u školama bila je predmet kontroverzne rasprave u Nizozemskoj. No istovremeno su brojni roditelji ustvrdili da djeca osnovnoškolske dobi uopće ne bi trebala imati pametne telefone, upravo zbog rizika od ovisnosti o društvenim mrežama.

Grčka i Italija zabranile su mobitele u učionicama, dok Njemačka o takvom potezu raspravlja već neko vrijeme.

Nedavna studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) preporučuje ograničenu i odgovornu upotrebu mobilnih telefona u školama.

Možda te zanima... Većina učitelja u Hrvatskoj podržavaja zabranu mobitela u školama Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.