Školarci Škola 15. veljače 2023.

Učenici do četvrtog razreda dobivaju novi predmet - evo što će učiti

Foto: Freepik ; Učenici do četvrtog razreda dobivaju novi predmet
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobit će novi predmet naziva Praktične vještine, piše Jutarnji list.

Prvi je put kurikulum novoga predmeta spomenut u Javnome pozivu za izbor članova radne skupine za rad u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, objavljenom na stranicama Ministarstva.

Od jeseni u 50-ak škola kreće eksperimentalna provedba projekta cjelodnevne škole, koja podrazumijeva boravak djece u školi do popodnevnih sati (još nije definirano do koliko).

Ministarstvo još nije predstavilo cjelovit projekt, no kako je pisao Jutarnji u nedjelju, jedna od novosti jest da učiteljice razredne nastave više neće održavati nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, nego će se u školama zaposliti magistri kineziologije. Pritom se u četvrtom razredu osnovne povećava satnica tjelesnog s dva na tri sata.

Što će se učiti na predmetu Praktične vještine?

Novi predmet Praktične vještine trebao bi biti jedan od nastavnih sadržaja kroz koji će učiteljice razredne nastave kompenzirati gubitak sati Tjelesne i zdravstvene kulture.

Predmet Praktične vještine učenici bi imali jedan sat tjedno, a kako se doznaje, osnovni elementi novoga kurikuluma bili bi - samostalnost i briga o sebi, sigurnost, promet i prva pomoć, potom dizajn i izrada rukotvorina (i ostalih proizvoda), dom i okruženje kućanstva, financije (i ekonomija) te participacija i poduzetništvo.

Prema prvim konturama predmeta Praktične vještine, učenici bi među ostalim učili o zdravoj prehrani, higijeni, dnevnoj organizaciji, a očito je da se ovim predmetom u škole vraća i dio vještina koje su nekadašnje generacije učile kroz domaćinstvo.

Taj dio će obuhvaćati poučavanje o kućanskim poslovima - čišćenju, kuhanju, recikliranju i slično. Učiteljice bi djecu trebale poučavati i kako funkcioniraju kućanski aparati, pa i kako popraviti jednostavne kvarove u kućanstvu.

Možda te zanima... Istraživanje tvrdi da postoji jedna važna stvar koja pomaže učenicama da budu uspješniji u školi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.