Školarci Škola 24. kolovoza 2021.

Savjetnik ministra obrazovanja objasnio kako će izgledati nova školska godina

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL ; mjere za novu školsku godinu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Je, istina je da razmišljamo o tome i raspravljamo da bismo dopustili da se izborna nastava ne odvija kao prošle godine nego da bude uživo. Pretpostavka za to je da se dopusti miješanje grupa'

Do početka nove školske godine nije ostalo još puno vremena, a kroz tjedan dana trebalo bi se znati kako će izgledati nova školska godina, odnosno kakve će epidemiološke mjere vrijediti za škole. Prve informacije dobit će ravnatelji škola, a onda će, kao i prošle godine, sam ministar sazvati press-konferenciju i objasniti sve mjere. 

Razmišlja se o tome da se izborna nastava ne odvija kao prošle godine, nego da bude uživo, a pretpostavka za to je da se dopusti miješanje grupa. "Prošle je školske godine izborna nastava bila online, a mnogi su od nje odustajali. To što ste spomenuli je samo jedna od mjera koja se razmatra na stolu. Je, istina je da razmišljamo o tome i raspravljamo da bismo dopustili da se izborna nastava ne odvija kao prošle godine nego da bude uživo. Pretpostavka za to je da se dopusti miješanje grupa“, rekao je glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin za RTL Danas.

Možda te zanima... Ministar Fuchs vraća stara pravila: Školska godina opet se pada s tri jedinice! Školarci

Dodao je kako bi balončići u što većoj mjeri ostali, ali bi bilo dopušteno njihovo probijanje i izlaženje iz njih u najmanjoj mogućoj mjeri koliko je to potrebno za održavanje nastave. Istaknuo je kako je dopunska i dodatna nastava isto jako važna te da bi tu isto tako bilo dozvoljeno miješanje grupa, prvenstveno zbog toga što se radi o jako malom broju đaka u jednoj grupi.

Neke mjere koje su vrijedile prošle godine ostat će, izgleda, na snazi i ove. "Te preporuke, kao i prošle godine, ostaju, da bi bilo dobro da nastava za različite razrede počinje u različito vrijeme prvenstveno da bi se rasteretio javni prijevoz. Onda to za sobom povlači različito trajanje školskih odmora, što onda ima za posljedicu da nema velikog grupiranja po školskim hodnicima, što smanjuje rizik od prenošenja bolesti", kaže Pavičin.

 | Author: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Božo Pavičin je rekao kako će školski sat trajati 45 minuta. "Prošle godine je određeni broj osnivača zatražio smanjenje školskog sata s 45 na 40 minuta zbog objektivnih razloga. Recimo imamo Zagreb koji je to tražio zbog potresom oštećenih škola koje su onda morala djeca preseliti u druge škole i jednostavno je bilo moguće, u tom vremenu, održati nastavu za sve đake pa se sat morao skratiti. Vidjet ćemo. Zasad nismo zaprimili nijedan zahtjev osnivača za skraćenje školskog sata“, rekao je.

Na upit što će biti s nošenjem maski, Pavičin kaže: "Isto kao i prošle godine. Imamo jednu školsku godinu iza sebe i prošla je jako dobro. Imali smo veliki postotak nastave u učionicama. Nešto je bilo s maskama, a nešto bez maski. I prošle godine je bila mogućnost da djeca u određenim, iako je bila propisana obaveza od 5. do 8. razreda i u srednjoj školi da se nose maske, lokalni stožeri su mogli izuzeti obavezu nošenja maski ako epidemiološka situacija povoljna. ako je razmak bio više od jedan i pol metar, odnosno dva u srednjim školama, isto tako se nisu morale nositi maske. I ta mjera je na stolu i o tome raspravljamo, ali kažem, sve u svoje vrijeme. Vidjet ćemo i do kraja tjedna ćemo znati sve detalje."

Pavičin kaže kako nema rasprave oko nošenja maske.

"Gledajte, roditelj može reći što god hoće, to je tako bilo i prošle godine. Jednostavno postoje pravila škole. Možete reći da nećete u šoping-centar nositi masku ili negdje gdje je propisano, postoje mjere i za to. Budući da se radi o maloljetnim osobama koje idu u osnovne škole, postoje službe koje onda kontroliraju zbog čega roditelji ne rade ili rade dobro svojoj djeci", poručio je Pavičin.

Možda te zanima... Objavljen kalendar za narednu školsku godinu: Ima izmjena, nastava će trajati dulje Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.