Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 27. travnja 2021.

Roditelji ljuti: Djeci su ruke crvene i krvave zbog prečestog pranja

pranje ruku
Foto: Thinkstock ; pranje ruku
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljutiti roditelji smatraju da su mjere protiv širenje zaraze u školama i vrtićima otišle predaleko...

Borba s pandemijom koronavirusa ne jenjava, a diljem svijeta se prakticiraju različite mjere. Provođenje mjera za suzbijanje Covid-19 pandemije posebno je strogo u školama. No roditelji iz jedne škole u Teessideu tvrde da su pravila otišla predaleko te da se njihova djeca kući vraćaju plačući od bolova zbog crvenih, krvavih ruku.

Prema njihovim navodima, to je rezultat toga što njihova djeca moraju prati i ribati ruke čak i do 10 puta dnevno kako bi bili sigurni da su zaštićeni od Covid-19 virusa, no roditelji smatraju da je to jednostavno previše.

Pranje ruku jedan je od najvažnijih načina kontrole širenja infekcija prema Javnom zdravstvu Engleske koje preporučuje korištenje tekućeg sapuna, tople vode i papirnatih ručnika. Vlada Velike Britanije također savjetuje svom školskom osoblju i učenicima da peru ruke nakon korištenja WC-a, prije jela ili rukovanja, dodirivanja hrane i nakon dodirivanja životinja.

"Pranjem ruku uklanja se prljavština, virusi i bakterije kako bi se spriječilo njihovo širenje na druge ljude i predmete, što može proširiti bolesti poput trovanja hranom, gripe ili proljeva", stoji na službenoj stranici. 

Možda te zanima... Učiteljica uz pomoć kruha dokazala koliko je važno prati ruke Školarci

 

Naravno, pranje ruku je jedan od važnijih načina kontrole širenja koronavirusa. Međutim, jedna mama čije su se kćeri vratile kući s nadraženom kožom rekla je da se ne radi toliko o sapunima ili gelovima koje škola koristi, već o pretjeranom i stalnom pranju ruku koje su djeca primorani raditi tijekom boravka u školi, prenosi Mirror. Nakon što je shvatila da više ni kreme za ruke ne pomažu, rekla je svojoj djeci da ne slušaju naredbe nastavnika i ne peru toliko često ruke.

S njom se slaže i mama čiji se dječaci također kući vraćaju s ispucalom kožom na rukama, prenosi Mirror. "Ja sam za dobru higijenu ruku i za zaštitu drugih, ali jednostavno ne mogu podnijeti da moji dječaci plaču od bolova svake večeri", rekla je.

Također, jedna je mama objavila da je njezino dijete dobilo steroidnu kremu i da je imalo "puno malih posjekotina" na rukama, dok je druga otkrila da joj je liječnik priznao kako je ovo sve češći problem među školskom djecom. "Mog sina su toliko boljele ruke da je plakao i kad sam ga odvela liječniku opće prakse, on mi je rekao da se susreo s nizom majki koje su dovele svoju djecu zbog iste stvari", istaknula je.

Druga mama je dodala: "Moja kći ionako ima osjetljivu kožu, ali pranje ruku 9-10 puta dnevno prije jela, između obroka, nakon zahoda, kad dođu u školu i napuste školu, je jednostavno previše."

Ostale mame preporučuju korištenje hidratantnih kreme, no većina se složila da je pranje ruku doseglo smiješnu i pomalo ludu razinu.  

Što misliš o ovakvim strogim mjerama u školama? 

ruke dijete pranje Možda te zanima... Trikovi pomoću kojih ćeš dijete naučiti pravilno prati ruke Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.