Školarci Škola 29. svibnja 2020.

Mama prijavila ravnateljicu: Prvašići ostali bez obroka jer nisu platili školsku kuhinju

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici 1. razreda direktno naložila da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju', prepričala je majka

Mama prvašice iz karlovačke Osnovne škole Draganići, prijavila je ravnateljicu škole Maricu Jurčić Karlovačkoj županiji, Pravobraniteljici za djecu i predstavniku Roma Veljku Kajtaziju, i to zbog četvero romske djece koja su u ponedjeljak, prvi dan povratka na nastavu, ostala bez školskog obroka, javlja Radio Mrežnica.

Kći Melite Sudar Begov u ponedjeljak je u školi htjela podijeliti svoj obrok s prijateljima iz razreda, Romima koji su ostali gladni jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu.

Zgrožena majka djevojčice koja je samo htjela pomoći školskim kolegama prepričala je iskustvo svoje kćeri.

"Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja", kazala je Karlovčanka te dodala kako djeca ne bi trebala trpjeti zbog propusta roditelja.

Možda te zanima... 'Nemaju svi osnovnoškolci u Hrvatskoj topli obrok, a tražimo prehranu i za srednjoškolce' Školarci

Ravnateljica: Roditelji nijednom nisu platili školske obroke

Odmah u utorak je dotična majka otišla na razgovor s ravnateljicom Jurčić te raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete. Usput je donijela i hrane za četvero romske djece koja su dan ranije ostala bez obroka. Traži i inspekcijski nadzor u OŠ Draganići, dok je Karlovačka županija već zatražila očitovanje ravnateljice.

"U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda", napisala je ravnateljica u očitovanju dodajući kako su roditelji djece koja su ostala gladna potpisali ugovor o školskoj prehrani koja ih obvezuje da ga plaćaju 5 kuna po danu, no da je nisu nijednom platili.

Ravnateljica se ispričala jer učenici nisu smjeli jesti 

"Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave, bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali", dodala je ravnateljica.

OŠ Draganić uopće ne pohađaju Romi?

U nastavku očitovanja ravnateljica OŠ Draganić navodi kako učenici njene škole 'nikad nisu bili gladni' te kako 'neki učenici ne žele koristiti školsku kuhinju jer im iz nekog razloga ne odgovara'. Također napominje da zbog ograničenih sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt 'Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva'.

Zanimljiva stavka ravnateljičinog očitovanja je informacija da u OŠ Draganići nema niti jednog učenika pripadnika Romske nacionalne manjine.

- Potpisivanjem ugovora roditelji preuzimaju obvezu plaćanja školskog obroka za svoje dijete.

školarci ručak Možda te zanima... Zaboravili dati novac za gladne hrvatske školarce? Školarci

Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakvog ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25.5.2020. nisu podmirili ni lipe. Prema zapažanjima drugih roditelja koji redovito izvršavaju obveze, ovo nikako nije korektno. Svatko svoje ugovorom preuzete obveze mora poštovati.

U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već skoro 37 godina. Brinem o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demantij spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor će se sastati u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje.

Svatko je dužan poštivati zakone i propise Republike Hrvatske pa time poštivati potpisane ugovorne obveze. Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama - piše u očitovanju ravnateljice Marice Jurčić.

Možda te zanima... 'U Hrvatskoj je 300000 siromašne djece. Sudbina dječjeg dostojanstva u našim je rukama' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.