Školarci Škola 24. siječnja 2024.

Čak 264 milijuna djece i mladih u svijetu ne pohađa školu, a 773 milijuna odraslih je nepismeno

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost i zato je današnji dan važan!

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 24. siječnja kao Međunarodni dan obrazovanja. Njime se naglašava uloga obrazovanja za postizanje mira i razvoja. Također taj dan ističe i promiče bitnu ulogu obrazovanja u ljudskom i društvenom razvoju.

U Hrvatskoj ima 306.954 učenika u osnovnim školama, a 713 je ukupan broj srednjih škola koje pohađa vise od 43.000 učenika. Od svih srednjoškolaca u Hrvatskoj 25,7% pohađa gimnaziju.

U 2022. diplomiralo je 30.875 studenata, a udio žena je 18.762, a 12.113 muškaraca.  Akademski stupanj postigla su 792 doktora znanosti, udio žena u tom broju iznosio je 416, odnosno 52,5%.

Prema podacima UN-a 264 milijuna djece i mladih ne pohađa školu, a 773 milijuna odraslih je nepismeno. 

 | Author: Stjepan Banovic/PIXSELL Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Ovaj dan prilika je za razmatranje postignuća u području obrazovanja, ali i za promišljanje o izazovima koji još uvijek postoje u ostvarivanju obrazovnih ciljeva diljem svijeta.

"Učenje za mir mora biti transformativan proces, koji omogućuje učenicima da steknu osnovna znanja, vrijednosti, stavove, vještine i ponašanja, čime ih osnažuje da služe kao katalizatori mira u svojim zajednicama. Temelji mirnijih, pravednijih i održivijih društava postavljeni su kroz obrazovanje, silu koja prožima svaki aspekt našeg svakodnevnog života i prespektive. Pred izazovom eskalacije klimatskih promjena, demokratske erozije, nejednakosti, rastuće diskriminacije, govora mržnje, nasilja i sukoba na globalnoj razini, obrazovanje se pojavljuje kao moćan sradstvo za rješavanje i sprječavanje ovih izazova u budućnosti. Štoviše, kada je učinkovito, obrazovanje postaje dugoročna investicija s rastućim povratom", stoji na stranicama UN-a.

Aktivno zalaganje za mir danas je hitnije nego ikada: obrazovanje je središnje mjesto u ovom nastojanju.

Možda te zanima... Šveđani ukidaju tablete u školama i vraćaju se na knjige: 'Djeca zbog tableta ne znaju čitati i pisati' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.