Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 19. studenoga 2014.

Kako s djecom razgovarati o homoseksualnosti?

homoseksualnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i ako roditelji izbjegavaju razgovor o homoseksualnosti, dijete prema njihovom modelu i prema drugim stavovima koje izražavaju verbalno ili neverbalno, pokupi koji je obiteljski stav i često prema tome formira i svoj stav, kaže dr.sc. Miranda Novak, prof. psihologije

 

Po mišljenju psihologinje dr.sc. Mirande Novak, homoseksualnost ne bi trebala biti neka specifična i osobna tema.  

"Svjesna sam da se u ovom odgovoru vidi moj osobni stav, no budući da sva istraživanja s područja psihologije i psihologije seksualnosti jasno govore o biološkoj uvjetovanosti homoseksualnosti, mislim da je to pitanje ljudskih prava i da bi svaki roditelj sa svojim djetetom trebao pričati tako da ne obezvređuje druge ljude, da ih ne diskriminira i da proba biti tolerantan prema različitim izborima drugih ljudi.

S obzirom da živimo u Hrvatskoj, koja je tradicionalno katolička zemlja, i s obzirom da znamo koliko je velika stopa diskriminacije i koliko problema imaju osobe istospolne orjentacije, ipak mislim da je to jako važno pitanje i definitivno ono ovisi o obiteljskim vrijednostima.

Kada ga dijete pita, ili vidi neku scenu na televiziji, ili pak u javnosti, roditelji mogu reći da su to samo drugačiji izbori, u smislu da je to dečko koji voli dečka, ili cura koja voli curu. To djeci obično bude dovoljno da zadovolji njihovu znatiželju. Postoji i puno slikovnica koje govore o različitostima, od kojih su neke prevedene i na hrvatski. Moja je preporuka roditeljima, posebno onima koji žele djetetu to približiti, da pričaju o različitostima i da koriste literaturu, usporedbe, šaljive priče, pa na primjer mogu reći da neko dijete ima samo tatu, neko samo mamu, a neko živi s dvije mame, ili s dva tate. 

Pritom sam opet svjesna da živimo u Hrvatskoj i da je to put koji će trebati biti postupan i da je važno da cijelo društvo radi na tome da se prihvaćaju sve različitosti, ne samo one s područja seksualne orjentacije, nego i religijske, etničke i sve druge", smatra psihologinja.

A što kad u vezi te teme roditelji osjećaju nelagodu i zapravo ne žele razgovarati?

"Čak i ako roditelji izbjegavaju razgovor o homoseksualnosti, dijete prema njihovom modelu i prema drugim stavovima koje izražavaju verbalno ili neverbalno, pokupi koji je obiteljski stav i često prema tome formira i svoj stav. Ako roditelj misli da je homoseksualnost neprirodna, mislim da je odluka svakog roditelja hoće li dopustiti svome djetetu da postupno, kroz život formira svoj stav, ili će zbog nekih svojih uvjerenja nametati djetetu svoje mišljenje i tražiti ga da misli isto kao on. To je opet pitanje stila i načina odgoja i vrijednosti koje roditelji imaju.

Mogu razumjeti sve opcije i opet se vraćam na onu početnu tezu da način na koji roditelji odgajaju svoje dijete zapravo formira i njihove stavove. Bez obzira je li riječ o homoseksualnosti, navikama hranjenja, ili načina kako se oblačimo, ili kako se odnosimo prema drugima", odgovorila je Miranda Novak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • angellah

    Moram komentirati jednu stvar- psihologica na početku iznosi da sva istraživaja do sada upućuju na biološku uvjetovanost homoseksualnosti, a kasnije spominje da je "to samo izbor". Znači, dokaza o biološkoj uvjetovanosti još nema ali ima dokaza o sociološkoj uvjetovanosti koja se ne spominje u videu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.