Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. lipnja 2014.

Vaše je dijete počelo izlaziti? Naučite nova pravila

tinejdžeri izlasci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne nasjedajte na onu izlizanu frazu: 'Svi mogu ostati duže, samo ja ne mogu', savjetuje psihologinja dr. sc. Ana Kandara Šoljaga u svojoj novoj knjizi 'Tinejdžeri - praktični vodič za roditelje' u izdanju Znanja. Prenosimo vam ulomak o izlascima, a u nagradnom natječaju darovali smo vam pet knjiga

Roditeljska pravila stara trideset i više godina više ne djeluju. Svi roditelji tinejdžera, kao i svi oni koji se tinejdžerima bave, to već jako dobro znaju. Upravo iz te perspektive, knjiga 'Tinejdžeri - praktični vodič za roditelje' autorice dr. sc. Ane Kandare Šoljaga u izdanju Znanja upoznaje roditelje s novim znanstvenim spoznajama, ulijeva im snagu, nadu i pomoć koji su im itekako potrebni u odgoju tinejdžera u ovako složenom svijetu. 

tinejdžeri | Author: Promo Foto: Promo

Riječ je o knjizi ugledne domaće psihologinje, stručnjakinje iz prakse koja svaki dan pomaže tinejdžerima i njihovim obiteljima u komunikaciji i ostvarenju skladnoga zajedničkog života. U knjizi su konkretni odgovori na konkretna pitanja, a i brojne primjenjive ideje kako bolje komunicirati s tinejdžerima, kako s njima lakše surađivati i kako znati kada potražiti stručnu pomoć.

Dobitnici knjige tjedna

Jesu li vaša djeca već počela izlaziti navečer i jeste li dogovorili pravila večernjih izlazaka? Pet odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 5. lipnja do srijede 11. lipnja u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Tinejdžeri - praktični vodič za roditelje' u izdanju Znanja. Dobitnici su Zarita, tama2, mama2girls, leana24 i JeanGenie, a dobitnici će biti obaviješteni i putem e-maila. Čestitamo dobitnicima!

U nagradnom natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige vam prenosimo ulomak o večernjim izlascima:

Važan vremenski limit

Prema zakonu, djeca do šesnaeste godine ne smiju biti vani iza 23 sata bez pratnje roditelja ili neke druge odrasle osobe. Kao i kod mnogih drugih problema, preventivno djelovanje olakšat će vam posao u velikoj mjeri. Ako stignete, pravilu poštovanja ovog zakona svakako podučite djecu još prije nego što postanu zainteresirani za noćne izlaske. Vremenski limit noćnih izlazaka važan je jer služi kao sigurnosni pojas onda kada tinejdžeru padne na um neka luda (opasna) ideja, a i kao isprika onda kada se želi izvući iz lude (opasne) ideje nekog drugog. Vremenski limit pomoći će i u stabilizaciji ritma spavanja vašeg tinejdžera, jer prepušteni sami sebi mnogi tinejdžeri rado promijene dan za noć (još jedan učinak privremenoga intenzivnog razvoja mozga).

Ono što je najvažnije od svega, limit podsjeća sve uključene da tinejdžer još nije odrasla osoba nego je tek na putu prema odrasloj dobi. Ne nasjedajte na onu izlizanu frazu: "Svi mogu ostati duže, samo ja ne mogu." Učite svoje dijete da se uspoređuje sa samim sobom. Uvijek će biti onih kojima je gore, i onih kojima je bolje nego njemu, pa je ta usporedba besmislena i često zloupotrijebljena. Neka se nauče mjeriti sami sa sobom: kada su imali trinaest mogli su ostati do 21 sat, s četrnaest mogu ostati do 22 sata, s petnaest do 23 sata, a sa šesnaest do 24. Nacrtajte im taj grafikon na zid. Neka vide kako lijepo napreduju.

Ideja!

Razumno određujte limite i praštajte povremena manja i opravdana zakašnjenja. U tim slučajevima dogovorite s tinejdžerom mijenjanje vremena za vrijeme. To znači da se - ako tinejdžer zakasni pola sata - sljedeći izlazak skraćuje za pola sata Kao i kod svih pravila igre, tinejdžer ih mora znati unaprijed!

Važno!

U tinejdžerskim godinama uvijek idite po svog tinejdžera kad izlazi noću. Nemojte dopustiti da se vraća javnim prijevozom, s ljudima koje ne poznate, pa čak niti taksijem (tinejdžeri zapiju novac od taksija i vrate se s prvim vozačem na kojega naiđu, a koji ide u istom smjeru ii dođu javnim prijevozom). Vaše je dijete najsigurnije s vama, pogotovo noću kad su opasnosti jer na ulici ima daleko više pijanih i drogiranih ljudi. Ako se vaš tinejdžer vrati kući s roditeljem svog prijatelja, obavezno se probudite i pogledajte ga. Već samo zato što očekuje vaš pogled, on će vani manje piti, pušiti i drogirati se.

Ne zaboravite!

Da bi mogli na dobar način odoljeti svom tinejdžeru kada vas molećivo gleda i po stoti puta umiljato pita može li ostati duže od zakonskog limita (jer će baš svi ostati), morate prvo sebi razjasniti zašto je u redu da vaše dijete dođe kući u određeno vrijeme. Ako niste dobro razmislili o ovoj temi lako će vas biti nagovoriti. Odlukom da pustite vaše dijete dulje od zakonskog limita, učite ne samo svoje nego svu djecu da zakoni - svi zakoni - nisu bitni, i da ih možemo kršiti onda kada nam to paše. Jako opasna lekcija.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • __godlike_

  Jel smin disat?

 • imam16ipol

  smiju onad djeca sa 16 godina izlaziti ili ne? molimk vas da mi odgovor posaljete na gabijdedenny@gmail.com molim*

 • imam16ipol

  smiju onad djeca sa 16 godina izlaziti ili ne? molimk vas da mi odgovor posaljete na gabijdedenny@gmail.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.