Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 19. svibnja 2013.

Najvažnije postaje mišljenje vršnjaka

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Desetogodišnjaci zrelije razmišljaju, ali i dalje su djeca kojoj je potrebna podrška obitelji i osjećaj sigurnosti. Nije neobično da se vaše dijete ne želi grliti s vama u javnosti, ali to voli kod kuće. Iako su samostalniji nego ikad prije, mnogi trebaju pomoć roditelja u organizaciji svog dana i obaveza, kao i u pridržavanju dnevnog rasporeda.

Budući da su na pragu puberteta, desetogodišnjaci su još svjesniji svog tijela i imaju pojačanu potrebu za privatnošću. Više pozornosti poklanjaju odjeći i frizuri i važno im je što druga djeca nose i misle. Samopouzdanje je jako važno kod djece ove dobi jer im pomaže u sklapanju prijateljstava, ali i izbjegavanju vršnjačkog nasilja i lošeg ponašanja.Važno je da roditelji djeci ove dobi pomažu u razvijanju zdravog odnosa prema sebi i da ih potiču na tjelesnu aktivnost i sport.

Veliku ulogu kod desetogodišnjaka ima i pritisak vršnjaka. Djeca imaju veliku potrebu i želju za uklapanjem u društvo i važno im je kakvu odjeću nose i koju glazbu slušaju njihovi vršnjaci. Najčešće imaju najbolje prijatelje istog spola s kojima provode puno više vremena nego s obitelji. Iako je važno da se druže s prijateljima, roditelj mora znati s kim se dijete druži i gdje se nalazi i što radi.

Vole provoditi vrijeme uz omiljeni hobi

Vaše desetogodišnje dijete pokazuje sve više zanimanja za čitanje časopisa i priča. Školsko gradivo i domaće zadaće postaju sve zahtjevnije, posebno za desetogodišnjake koji su krenuli u peti razred osnovne škole. Zanima ih svijet koji ih okružuje, a to im pomaže u stvaranju jake moralne svijesti o tome što je pravedno, a što nije.

Djeca ove dobi su željna novih informacija, pa im možete predložiti zanimljive knjige i zatim poticati razgovor o knjigama koje su pročitala. Desetogodišnjaci imaju dulju koncentraciju i mogu provoditi više sati u čitanju omiljene knjige ili igranju igrica. Ovo je razdoblje kada možete poticati razvijanje talenta kao što je sviranje nekog glazbenog instrumenta.

Razvijanje vlastitog mišljenja neovisnog od roditeljskog

Desetogodišnjaci razvijaju vlastito mišljenje o stvarima, neovisno od svojih roditelja, a ponekad i suprotno. Iako nisu skloni ispadima bijesa, kod djece ove dobi uobičajene su svađe i rivalitet s braćom i sestrama i neka negativna ponašanja poput laganja.

Desetogodišnjak je sklon promjenama raspoloženja, ali općenito ima više kontrole nad vlastitim emocijama i lakše mu je riješiti nesuglasice i konflikte s prijateljima. Promjene raspoloženja povezane su s hormonalnim promjenama u pubertetu i stresom u ovom razdoblju života koje uključuje školske obaveze, odnose s prijateljima i društvom, tjelesne promjene i odrastanje, a kod neke djece i početak puberteta.

Počinje pubertet?

Vaše dijete je sada na početku adolescencije i već su vidljive neke promjene, posebno kod djevojčica. Prva mjesečnica može se pojaviti u 9. ili 10. godini, zato je važno na vrijeme pripremiti svoju kćer. Desetogodišnjaci su viši i jači nego prije, a kod djevojčica naglašeniji postaju bokovi i grudi. Pubertet nastupa prije kod djevojčica nego dječaka, i one su često jače, teže i više rastom od dječaka iste dobi. Djeca rastu različitom brzinom, što je važno objasniti svom djetetu ako se ono osjeća nesigurno jer je niže ili slabije razvijeno od vršnjaka.

tinejdžer školarac | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pubertet - prijelaz od djeteta do odrasle osobe

Pubertet započinje pojavom prvih sekundarnih spolnih obilježja, a završava spolnom zrelošću. Djevojčice i dječaci u pubertet ne ulaze istovremeno - djevojčice se s prvim promjenama suočavaju oko 10. godine života, a dječaci oko 12. godine.

Pročitajte koje se još tjelesne i psihičke promjene događaju u pubertetu i adolescenciji!

Pripremite svoje dijete na tjelesne promjene koje ga očekuju u pubertetu, kao što su pojačana masnoća kože lica, pojava prvih prištića, rast dlačica ispod pazuha i pojačano znojenje. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i dovoljno spavanja važni su za dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.