Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. svibnja 2013.

Zbunjujuće razdoblje za dijete i roditelje

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete u dobi od 11 godina na pragu je puberteta, a to je razdoblje kada se tjelesne promjene događaju bržim tempom. Velike hormonalne i tjelesne promjene kod djeteta prate i razvijenije kognitivne vještine i veća emocionalna zrelost. Ovo je početak pomalo zbunjujućeg razdoblja za dijete, ali i za roditelje.

Jedanaestogodišnjaci su sposobniji obavljati svoje obaveze kao što su pisanje domaće zadaće i briga o osobnoj higijeni, ali roditelji im mogu pomoći u organizaciji i planiranju vremena. Važno im je biti dio neke grupe ili kluba, a vole skupljati stvari i razmjenjivati ih s drugima.

Kako se približavaju pubertetu, kod djece će se početi razvijati sekundarne spolne karakteristike, kao što su pubične i dlačice ispod pazuha, pojačano znojenje i masnija koža lica, a kod djevojčica će biti naglašenije grudi i bokovi. Budući da sad brzo rastu, djeca mogu imati i pojačan apetit zbog rasta.

Vole se natjecati

Djeca ove dobi, a posebno dječaci, vole se natjecati i važno im je pobjeđivati, a mogu se teže nositi s porazom ili gubitkom. Ohrabrujte dijete da uči iz svojih grešaka i da razmisli kako bi idući put moglo napraviti bolje.

Kod jedanaestogodišnjaka prisutan je i snažan pritisak vršnjaka, a roditelji mogu podržavati svoje dijete i pohvaliti njegova postignuća i trud. Neka djeca mogu imati problema sa samopouzdanjem zbog pretjerane brige o vlastitom imidžu u školi i u društvu vršnjaka.

U ranom razdoblju puberteta, djeci je važan fizički izgled i kroz vlastiti izgled grade svoj identitet. Vaše dijete možda troši puno vremena na uređivanje, a može biti gotovo opsjednuto sitnicama kao što je prištić ili frizura.

U ovo vrijeme djeca počinju pokazivati interes za suprotni spol i javljaju se simpatije. Kao roditelj morate znati s kim se druži vaše dijete, a bolje je još uvijek poticati zajednička druženja više djece, nego izlaske u paru.

Emocionalno udaljavanje od roditelja suprotnog spola

Ljutnja, pobuna i svađe s roditeljima uobičajene su u ovoj dobi. Djeca često mijenjaju raspoloženja, sklona su preuveličavanju stvari koje ih muče i teže većoj neovisnosti. Nemojte ga siliti da vas ili rođake zagrli ili poljubi, posebno u javnosti. Osjećaj srama, posebno kod fizičkog kontakta s roditeljem suprotnog spola je normalan i ne treba ga uzimati osobno.

Tijekom ovog razdoblja otac i sin, kao i majka i kćer mogu izgraditi bliskiji odnos. Samohranim roditeljima ovo doba može biti pomalo teško, ali u zbližavanju s djetetom mogu pomoći i ostali članovi šire obitelji.

Ovo je doba kad su djeca više sama kod kuće, a ako ostavljate dijete samo, recite mu koja su pravila i njegove odgovornosti i kako može pozvati pomoć, ako mu zatreba. Ako vaše dijete provodi vrijeme izvan roditeljskog doma, a da nije u školi, jasno postavite pravila dokad se mora vratiti kući i kad vas treba nazvati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.