Školarci Škola 29. svibnja 2013.

Volonteri uče s djecom kad roditelji ne stignu

Mudrica Helena Kukec Grgić Vesna Latin učenje instrukcije
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učiteljica razredne nastave Helena Kukec Grgić i njezina kolegica Vesna Latin s grupom volontera u Udruzi Mudrica pomažu djeci s učenjem za popravne ispite, a instrukcije naplaćuju maksimalno 30 kuna po satu

Vođene željom da djeci ponude pomoć u obavljanju školskih obaveza u prostoru koji će im biti na putu od kuće do škole, i to po prihvatljivoj cijeni kako bi bila dostupna svima, diplomirana učiteljica razredne nastave Helena Kukec Grgić i njezina kolegica Vesna Latin odlučile su osnovati Udrugu za promicanje intelektualnog napredovanja djece i mladih Mudrica. Prostorije Udruge, koja će početkom srpnja proslaviti godinu dana postojanja, nalaze se u naselju Špansko-Oranice, a pomoć Mudričinog stručnog tima trenutno koristi 30-ak djece.

"Šećući naseljem razmišljala sam o tome kako bi bilo zgodno osmisliti neki prostor gdje bi djeca imala produženi boravak. I sama radim u školi i vidim da roditelji često imaju jako malo vremena za svoju djecu i nemaju vremena pomagati im oko zadaće. Želimo roditeljima biti desna ruka i kod djece razviti osjećaj odgovornosti prema školi, stvoriti im radne navike i potaknuti samostalnost te unutarnju motivaciju za izvršavanjem školskih obveza", kaže voditeljica Mudrice.

'Najtraženiji' predmeti matematika i kemija

Iako je njihova primarna ideja bila pomaganje djeci nižih razreda osnovne škole pri pisanju zadaća, s vremenom su pomoć Mudrice počeli tražiti i učenici viših razreda osnovne škole, ali i srednjoškolci. Povećao se i broj djece, kojima su potrebne instrukcije, i to osobito pred kraj školske godine, odnosno prije popravnih ispita. No, ta su djeca, kaže Helena Kukec Grgić, već obećala da će sljedeće školske godine potražiti pomoć prije nego se gradivo nakupi.

"Kontinuirano se traži pomoć iz matematike, kemije, hrvatskog i engleskog jezika. Problematični su i njemački i fizika, a imamo i upita za latinski jezik", objašnjava Helena Kukec Grgić.

Udruga Mudrica djeluje i zahvaljujući nesebičnom radu nekoliko volontera među kojima su i magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i magistra pedagogije Iva Šoškić te studentica treće godine medicine Ana Škovrlj.

Mudrica Helena Kukec Grgić Vesna Latin učenje instrukcije | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Simbolične cijene

"U prolazu sam ugledala Mudričin plakat, ušla sam i pitala 'Trebate li me možda?', došla sam, vidjela i ostala", kaže studentica Ana Škovrlj koja djeci pomaže oko kemije, matematike i fizike.

Iva Šoškić u Mudrici provodi pet do šest sati tjedno i kaže kako joj je užitak pomagati djeci jer je to i dosta blisko njezinoj struci.

Budući da se samostalno financiraju, odnosno svaki mjesec trebaju prikupiti novac za najam prostora i režije, ali i materijal potreban za rad, svoje usluge djeci ipak moraju naplaćivati. Ipak, trude se da to budu simbolični iznosi. Pomoć pri pisanju zadaća tako se naplaćuje se od 12,50 do 20 kuna po satu, a instrukcije koštaju od 25 do maksimalno 30 kuna po satu. Za usporedbu, cijene za jedan sat instrukcija inače se kreću od 50 do 120 kuna.

Potrebna im pomoć sponzora

"Postaje nam sve teže pokrivati mjesečne troškove i kolegica i ja često smo vlastitim sredstvima održavale nesmetano funkcioniranje udruge. Osobito smo zahvalne vrijednim i strpljivim edukatorima volonterima koji svoje stečeno znanje i iskustvo nesebično dijele s mlađim generacijama. Sada nam je ipak potrebna financijska pomoć budući da imamo u planu naše usluge nuditi besplatno te kako bi i dalje mogli pomagati sve većem broju zainteresirane djece. Treba nam svega – laptop, printer, papiri, olovke, radni materijali... Nadamo se da će se prepoznati vrijednost našeg cilja i uloženog rada i truda te da će oni koji su u mogućnosti pomoći donacijama", zaključila je voditeljica Mudrice.

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • koka3

    Mislim da je odlično i za roditelje i za djecu, s obzirom na to koliko su roditelji zauzeti i imaju puno obaveza i ne stignu a možda i ne znaju pomoći djeci sa školskim obavezama. Moja djeca za sada nemaju potrebu tražiti takvu pomoć jer sve šk. obaveze uspijevaju sama savladati. Ako im pomoć bude trebala, sad znam na koju adresu se javiti. Čak nam je i blizu, mi smo u Prečkom. Pozdravljam svaki napor i pomoć djeci i roditeljima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.