Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 21. svibnja 2013.

Prijelaz iz djetinjstva u doba adolescencije

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dvanaestogodišnje dijete može vam se činiti jako odraslo, ali njegovo ponašanje može biti poprilično teško. Ovo razdoblje je prijelaz iz djetinjstva u doba adolescencije, a djetetu je potrebna neovisnost i odgovornost, ali i sigurnost i zaštita obitelji. Mnoga djeca u ovoj dobi počinju se buniti protiv roditeljskih pravila, ignorirati ih ili ih namjerno kršiti.

Roditelji moraju biti čvrsti i dosljedniji u vezi važnih stvari, ali ne postavljati previše pravila. Važno je razgovarati s djetetom o tjelesnim i emocionalnim promjenama u pubertetu i interesu za ljubavne veze i seksualnost, ali i pružiti im dovoljno prostora.

Dvanaestogodišnjacima je važno mišljenje vršnjaka i da se uklope u društvo, a odnos s roditeljima se mijenja. Moguće je malo emocionalno udaljavanje od roditelja, posebno roditelja istog spola. Zato je važno potaknuti veze i s ostalim članovima obitelji, kod kojih će dijete pronaći podršku.

Tjelesne promjene u pubertetu i pritisak vršnjaka

Tjelesne, ali i emocionalne promjene u pubertetu ranije su vidljive kod djevojčica nego kod dječaka. Prosječna dob za prvu mjesečnicu kod djevojčica je 12 godina, ali ona se može pojaviti u razdoblju od 9 do 16 godina.

Kod dječaka pojavljuje se promjena glasa, počinju rasti dlačice na licu (brkovi i brada), povećava im se mišićna masa i spolovilo, a neki mogu imati noćne polucije. Dječaci od ove dobi postaju jači i viši od djevojčica, za razliku od dvije godine ranije kada je većina djevojčica bila viša, jača i teža od dječaka iste dobi.

Važan im je fizički izgled

Fizički izgled važan je dvanaestogodišnjacima. Djeca mogu biti opterećena svojim izgledom i kritički gledati na svoje mane. Uspoređuju se s vršnjacima i često su zabrinuta da nešto nije u redu s njima ako njihov razvoj kasni u odnosu na prijatelje.

Dječaci koji se rano fizički razviju popularniji su u društvu i od njih se očekuje da preuzmu vodstvo, a djevojčice koje su ranije razvijene mogu biti izložene seksualnom pritisku u ranijoj dobi, prije nego što su emocionalno zrele. To može dovesti do razvoja tjeskobe, depresije ili poremećaja u prehrani.

djevojčica ogledalo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako pomoći djetetu da u pubertetu zavoli svoje tijelo?

Iako društveni činitelji mogu imati utjecaj na osjećaje koje dijete, a posebno adolescent, ima prema promjenama koje se zbivaju u njegovom tijelu, kao i na cjelokupnu sliku o sebi, primarni utjecaj na to kako će dijete vidjeti svoje tijelo, ima obitelj. Vrlo je važno djetetu poslati poruku da je u redu učiti i istraživati vlastito tijelo. Pročitajte više o tome što sve utječe na to kakvu će dijete imati sliku o sebi!

Neka djeca počinju eksperimentirati s pušenjem i alkoholom

Dvanaestogodišnjaci češće pokazuju umor i imaju potrebu sve dulje spavati ujutro, a to je navika koju će zadržati tijekom cijelog razdoblja adolescencije. Njihov raspored je često natrpan školskim i izvanškolskim obavezama, zato im preko vikenda treba više odmora.

Neka djeca u ovoj dobi eksperimentiraju s pušenjem i konzumiranjem alkohola. Pokažite djetetu na filmovima i TV-u kako se prikazuje pušenje i alkohol i objasnite mu razliku između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja za vas.

Dvanaestogodišnjaci pokazuju više interesa za glazbu, umjetnost i žele da im se pruži prilika da sami više odlučuju i imaju više odgovornosti. Žele biti emocionalno manje ovisni o roditeljima i imati više kontrole nad svojim mislima i djelima.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.