Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 23. svibnja 2013.

Vaše dijete misli da ga ne razumijete

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velik utjecaj na četrnaestogodišnjake imaju vršnjaci. Formiraju se grupe i društva, a važne postaju prve ljubavi i simpatije. Najviše se druže s vršnjacima istog spola, žele biti omiljeni u društvu i pokazuju snažan interes za suprotan spol. Vaše dijete može biti nesigurno i vjerojatno je zabrinuto oko mnogih stvari, muče ga njegovi osjećaji i kako izgleda njegovo tijelo.

Društvo prijatelja četrnaestogodišnjaku može postati kao druga obitelj od koje traži savjete, jer mnogi se osjećaju kao da ih kod kuće nitko ne razumije. Svađe i prekidi odnosa i veza s najboljim prijateljima mogu biti jako bolni i povrijediti vaše dijete. Ovo može biti teško razdoblje za roditelje jer se dijete pretvara u novu osobu za koju imaju osjećaj da je ne poznaju.

Četrnaestogodišnjaci su svjesni vlastitih mana, a mane pronalaze i svojim roditeljima kojih se često srame. Nemojte ih zafrkavati u vezi njihovog fizičkog izgleda jer to može stvoriti osjećaj srama i nesigurnosti. Djeca ove dobi trebaju privatnost i bilo bi idealno da imaju vlastitu sobu ili neki prostor gdje ih neće smetati mlađa braća ili sestre.

Priprema za odgovorno spolno ponašanje

Krajem osnovne škole djeca su već adolescenti. Djevojčice rastu u visinu bržim tempom sve do 14. godine, a rast se nastavlja do 18. godine. Većina djevojčica već je dobila prvu mjesečnicu, iako se ona može pojaviti sve do 15. ili 16. godine. Pubične dlačice te one ispod pazuha i na nogama kod četrnaestogodišnjaka oba spola narast će onakve kakve će biti u odrasloj dobi.

mama, kći | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled?

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos... Pročitajte više o prvom ginekološkom pregledu!

Kod dječaka se javljaju promjena glasa, zbog čega mu može biti neugodno pred drugima, noćne polucije te im rastu vanjski spolni organi (penis i testisi). Dječaci također rastu u visinu, a rast će se nastaviti do ranih 20-ih godina. 

Djeca s 14 godina mogu početi eksperimentirati sa svojom seksualnošću, pa je iznimno važno razgovarati s djetetom o odgovornom spolnom ponašanju. Djeca ove dobi pod velikim su utjecajem vršnjaka i onoga što prikazuju mediji, zato je važno da s vama mogu otvoreno razgovarati o toj temi.

Adolescenti su skloni rizičnim ponašanjima

Četrnaestogodišnjaci često misle da ih svi promatraju i ocjenjuju njihovo ponašanje i njihov izgled, a odraslima se ovakvo ponašanje može činiti pretjeranim, gotovo na rubu paranoje ili histerije. Opsjednutost onim što se odraslima čini sitnica, adolescentima može biti centar svijeta.

Kod adolescenata je također prisutno uvjerenje da se njima neće dogoditi nešto loše, na primjer neželjena trudnoća ili spolno prenosiva bolest. Misle da neće postati ovisni ako probaju cigarete ili drogu ili da bi im se mogla dogoditi prometna nesreća u vožnji s osobama pod utjecajem alkohola. To je razlog zašto se ne boje upuštati u rizično ponašanje. Roditelji bi trebali pratiti znakove koji upućuju na opasno ponašanje, kao što je zlouporaba droge, ali i adolescentsku depresiju i poremećaj u prehrani kod svog djeteta.

Iako se čini da se dijete ponekad udaljava od vas i povjerava nekoj drugoj odrasloj osobi, vi i dalje imate veliku ulogu u njegovom životu. Djetetu je potrebno dopustiti da samo donosi odluke, ali još uvijek treba čvrsto vodstvo roditelja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.