Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 01. rujna 2017.

Istraživanje: Djeca koja kasnije krenu u školu imaju prednost

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekoliko mjeseci razlike u starosti djeteta može puno značiti za razvoj te dati veliku prednost kada je u pitanju učenje

Iako vam se značenje mjeseca u kojem je rođeno vaše dijete može činiti nebitno, prema novom istraživanju čak i to može imati veliki utjecaj na život vašeg djeteta te njegovo obrazovanje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu, Sveučilišta Northwestern i Sveučilišta Florida nedavno su objavili istraživanje te utvrdili da postoji razlika u rezultatima obrazovanja kod djece koja su rođena u kolovozu ili rujnu.

Možda te zanima... Za dijete je najbolje da u školu krene sa šest godina? Školarci

Roditelji često razmišljaju je li bolje da njihovo dijete u školu krene starije ili mlađe, a istraživači su utvrdili da bez obzira na okolnosti, djeca koja su rođena u rujnu, a onda kasnije kreću u školu, imaju bolje rezultate. Bez obzira na obrazovanje roditelja, njihove financije ili druge vanjske utjecaje. Čak i kad roditelji imaju više djece, djeca rođena u rujnu u prosjeku su bolja od one koja su rođena u kolovozu.

U Saveznoj državi Florida, u kojoj je rađeno istraživanje, dijete se upisuje u školu ako je do 1. rujna navršilo pet godina. Istraživači su utvrdili da djeca rođena u kolovozu imaju "lošije rezultate na testovima u osnovnoj školi, manje je vjerojatno da će ići na fakultet, a veća je vjerojatnost da će sudjelovati u maloljetničkom kriminalu". Ovo nije ništa novo, ali pokazuje da se djeca koja su mlađa u svom razredu moraju više boriti kako bi održala s korak s starijim kolegama.

dijete škola Možda te zanima... Kako znati da je dijete spremno za školu? Školarci

Nekoliko mjeseci razlike u starosti djeteta može puno značiti za razvoj te dati veliku prednost kada je u pitanju učenje. Zbog toga, starija djeca bit će spremnija i uspješnija kratkoročno i dugoročno. 

Također, jedno od istraživanja Sjedinjenim Državama je pokazalo da djeca rođena od siječnja do ožujka imaju veću vjerojatnost da će igrati hokej nego djeca rođena u drugom dijelu godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.