Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 22. veljače 2024.

'Djeca bi se trebala igrati vani bez roditeljskog nadzora već sa 6 godina'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnjem svijetu, gdje roditelji nastoje pružiti svojoj djeci najbolje moguće uvjete za odrastanje, često se nađemo u zamci prezaštićenog roditeljstva. Svjesni smo da trebamo zaštititi svoju djecu od opasnosti, ali ponekad pretjeramo sa zaštitom više nego što bi trebali. Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna zaštita može imati dugoročne posljedice, ograničavajući djecu u razvoju ključnih vještina i samostalnosti.

Vodeća stručnjakinja za dječji razvoj upozorila je da se današnji roditelji ponašaju toliko zaštitnički prema svojoj djeci da bi se djeca na kraju mogla teško nositi sa životnim situacijama kad odrastu. Gostujući u emisiji In My Opinion na Radio 5 Live, dr. Amanda Gummer rekla je: "Mi mazimo svoju djecu i to im ne donosi ništa dobro", prenosi MailOnline.

Stručnjakinja je rekla da prezaštićeno roditeljstvo znači da djeca nisu u stanju sama donositi odluke, što je 'jedan od najvećih problema u krizi mentalnog zdravlja koju vidimo kod današnjih tinejdžera.' Napomenula je kako mnogi roditelji previše razmišljaju o opasnostima od nepoznatih ljudi i stranaca, ali u stvarnosti nesreće u kući su puno vjerojatnije od otmice. "Strah među roditeljima je uglavnom neutemeljen", rekla je.

Možda te zanima... Umjesto da djetetu stalno govoriš „Pazi!“, probaj s ovim rečenicama Vrtić

Osnivač i izvršni direktor Good Play Guide upozorio je da se djeci uskraćuju razvoj ključnih vještina poput procjene rizika, socijalizacije, donošenje odluka i izgradnje prijateljskih odnosa, te je istaknuo kako se te vještine ne mogu razviti ako djeca nisu u mogućnosti igrati se vani bez stalnog nadzora odraslih.

Dr. Gummer je objasnila: 'Čim dođe do malog sukoba, gledaju na roditelje da to riješe. Kada imate djecu koja se igraju sama, ona dobivaju priliku riješiti te sukobe i naučiti stvari kao što su empatija i vještine vođenja.'

Dodala je da je rizik da se nešto loše dogodi djetetu radikalno smanjen ako se igraju vani 'unutar dometa' njihova doma. Rekla je da današnja djeca propuštaju vitalne životne vještine i da ih to obeshrabruje i 'oduzima im slobodu izbora' da osjećaju kontrolu nad vlastitim životom - kako sada tako i kasnije u odrasloj dobi. 'Moramo im pustiti da padnu, da izgrebu koljena i laktove, tako da shvate opasnosti i rizike.' Dodala je: 'Neka rade te pogreške dok su posljedice male, a onda kad budu stariji i posljedice budu veće, znat će kako se nositi sa stvarima'.

Helikopter roditeljstvo Možda te zanima... Helikopter roditeljstvo: Pretjerana briga i kontrola dijete čini bespomoćnim Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.