Roditelji Sretna mama 05. veljače 2024.

Ovo je 10 stvari koje roditelji nisu dovoljno radili i zbog kojih kasnije najviše žale

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trebamo uživati u prvim godinama djetetova života jer u budućnosti možda budemo žalili za nekim propuštenim prilikama.

Svi roditelji žele samo najbolje za svoju djecu. Mnogi od njih rade kako bi im mogli priuštiti igračke, drugi su strogi jer žele da njihova djeca budu usmjerena na određeni cilj, a neki svoju djecu uče kako odlučivati i postavljati se prema svijetu.

Svaka obitelj ima svoj način odgoja, ali jedna je stvar svima zajednička: kada roditelji pogledaju u prošlost, žele ispraviti neke pogreške koje su učinili.

Trebamo uživati u prvim godinama djetetova života jer u budućnosti možda budemo žalili za nekim propuštenim prilikama. Ovo je popis stvari zbog koji roditelji na kraju žale, piše Brightside.

Možda te zanima... 10 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala Roditelji

1. Nisu uživali u razgovoru s djecom

Nema načina da vratite izgubljeno vrijeme tako da pokušajte biti mentalno bliski sa svojim djetetom, ne samo fizički. Uživajte u vremenu provedenom zajedno.

Maleno dijete jako brzo prijeđe od bebe do samostalne osobe koja treba neprestani kontakt s odraslima. No istina je da i roditelji trebaju taj kontakt i komunikaciju. Da, imaju manje slobodnog vremena i u redu je ako majka radi nešto drugo dok se njezino dijete igra. No ako to postane navika možda ćete odjednom primijetiti da je vaše dijete odraslo i ima svoj život.

2. Nisu dovoljno često grlili svoje dijete

Tijekom vremena će dijete narasti i neće vam dati da ga grlite. Uživajte u trenutcima bliskosti što više možete.

Brojna istraživanja su otkrila važnost zagrljaja za mentalno i fizičko zdravlje. Mnogo je koristi koje dolaze od zagrljaja, ali je i jednostavno divno samo zagrliti svoju bebu. Ponekad roditelji to ne čine zbog raznih razloga, a većina su samo neistinite izreke kao ‘nemoj predugo grliti svoje dijete, naviknut će se…“

Zagrljaji su zaista važni! Evo zašto su tako važni za mališane

3. Nisu snimali dovoljno fotografija i videa

Nikada nećete pogledati snimku vatrometa koji ste nekada davno snimili, ali ćete više nego jednom htjeti pogledati snimku prvih koraka vašeg djeteta.

Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako nemate mnogo fotografija. No vrlo je vjerojatno da ćete se u budućnosti htjeti prisjetiti nekih od najvažnijih trenutaka vašeg života i da ćete ih htjeti podijeliti sa svojom odraslom djecom. Mnogi roditelji žale što nisu više koristili kameru.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

4. Nisu zapisali njihove prve riječi

Ovo su samo dobro uspomene. Možete živjeti bez njih, ali je bolje imati ih zapisane i sačuvane.

5. Nisu se dovoljno igrali

Iskusni roditelji često žale što nisu primijetili u čemu je njihovo dijete nadareno iako se neke sposobnosti javljaju u jako ranoj dobi. Pružite svom djetetu mogućnost da isproba različite igre i da čita što je više moguće.

Ne kažemo da će vaše dijete postati veliki glazbenik ili umjetnik ako s njim igrate razne kreativne igre. Najprije, ako vašem djetetu date mogućnost da se okuša u raznim aktivnostima možda ćete otkriti koji su im interesi ili kakav talent imaju. Kasnije možete raditi na razvijanju tog talenta. Drugo, bilo kakva aktivnost, kao što je čitanje naglas ili igranje s plastelinom i igračkama pomaže im u razvoju inteligencije, mašte te povećava njihov vokabular. Ujedno, ojačat će se veza između vas i vašeg djeteta, a to može biti dovoljan razlog da nešto radite zajedno.

6. Bili su previše strogi

Kazne za loše ocjene su isto tako štetne – na taj se način može smanjiti opći djetetov uspjeh. Kažnjavajte i nagrađujte djecu za stvari koje su zapravo važne. Jedinica i razbijena šalica nikada nikoga nisu učinile nesretnima.

Jedna je stvar nekoga izgrditi ako su nešto loše napravili, a druga je prigovarati za svaku sitnicu. Postoji popularan mit da osoba postaje uspješnija što se više od nje očekuje. No istina je da to može dovesti do potpuno suprotnog rezultata: problema s ponašanjem te ponekad i s razvojem. Naravno, to može dovesti i do loše veze s vašim djetetom.

Studija je dokazala da strogo roditeljstvo može nanijeti štetu mentalnom zdravlju djece

7. Nisu marili za mišljenje svoje djece

Neka vaše dijete samo donosi odluke. Bolje je razgovarati o njihovim željama i objasniti im neke stvari nego ih ignorirati i limitirati.

Postoji neka povezanost između broja puta kada ste čuli izjave kao „premlad si da sam odlučuješ“ i „odrasli bolje znaju“ i činjenice da te izjave izazivaju negativne osjećaje. Uvreda djeteta nije najgore što se može u ovom slučaju dogoditi. Djeca čija se mišljenja često zanemaruju mogu odrasti u jako nesigurne osobe. To ima jako puno smisla: kako znati što želiš od života kada vam nikada nije dopušteno odlučivati za sebe?

8. Nisu dovoljno usrećivali svoje dijete

Roditelji su često nostalgični o vremenu provedenom sa svojim djetetom. Uživajte i razmislite kako zanimljivo provesti vrijeme sa svojim djetetom. Neka vaše dijete ima što više sretnih trenutaka u svome životu.

Lijepe uspomene iz djetinjstva su najvrjednije stvari koje nam nitko ne može oduzeti. Više od toga, maleni odlasci na bilo kakve izlete ili odmore kasnije se mogu pretvoriti u nešto više: ako dijete odrasta u zdravom okružju i prima mnogo raznih podražaja iz raznih iskustva tada se aktivno razvija. Sretno dijete se lakše prilagođava kada odraste te lakše stvara nove veze.

9. Često su slušali tuđe savjete

Ne trebate dopustiti strancima da ukore vaše dijete ako je ono nešto loše napravilo. Uvijek trebate biti na strani vašeg djeteta i podržavati ga. Kada trebaju potporu trebaju znati da uvijek mogu računati na vas.

Postoje ljudi koji jako vole dijeliti savjete čak i ako je to neprikladno, a mlade ih majke često slušaju. Kada vidite te „stručnjake“ često ćete čuti mnoštvo informacija o tome kako treba oblačiti, hraniti i obrazovati vašu djecu. No istina je da ste vi roditelj i da znate bolje od ikoga što je za vaše dijete dobro, a što nije. Naravno, možete ponekad poslušati nečiji savjet, ali to ne znači da ga se morate pridržavati.

10. Nisu bili sa svojom djecom u najvažnijim trenucima njihova života

Neke se stvari nama ne čine ozbiljne, ali su ozbiljne za našu djecu. I svi ljudi, a pogotovo djeca, trebaju nekoga uz sebe u tim posebnim trenutcima. Čak i kada se čini da imate dobar razlog da propustite rođendansku zabavu vašeg djeteta, nemojte. U budućnosti će vam biti žao jer ćete shvatiti koliko ste važnih trenutaka propustili.

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.