Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 03. lipnja 2018.

6 malih načina kojima djetetu možete pokazati da je posebno

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo je ultimativni čin žongliranja i to najviše dolazi do izražaja kada pokušavate jednako rasporediti svoje vrijeme i pozornost na svoju djecu kako se nitko ne bi osjećao zapostavljenim

Pomaganje djetetu kako bi se osjećalo voljeno i posebno, neovisno o svojoj braći i sestrama, može oblikovati njegov identitet i stvoriti zdrav osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja u budućnosti. To je pothvat vrijedan truda.

"S druge strane, djeca koja ne osjećaju posebnu vezanost uz roditelje, kasnije u životu mogu zbog toga ispaštati", ističe Laura Kauffman, licencirani dječji psiholog iz Kalifornije. "Manje je vjerojatno da će ta djeca slijediti pravila kućanstva, i vjerojatnije je da će se natjecati za pažnju svojih roditelja na manje pozitivne načine, uključujući svađe s braćom i sestrama, ili izvođenje nepodopština u školi", dodala je.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

U konačnici, cilj roditelja trebao bi biti prenošenje bezuvjetne ljubavi kroz fokusiranu pažnju, ali uz jasna ograničenja koja će ih naučiti kako da se nose s neizbježnim prekidima iste te pažnje. Ta ravnoteža pomoći će im da shvate kako će uvijek postojati vrijeme kada će imati potpunu pažnju roditelja, ali isto tako će postojati i ono vrijeme kada ju neće imati uopće.

Šest jednostavnih, ali snažnih načina kojima možete učiniti da se vaše dijete osjeća posebno:

1. Uspostavljanje kontakta očima

Možda vjerujete kako možete istovremeno slušati svoje dijete i provjeravati e-mail na mobitelu, međutim dijeljenje vaše pozornosti može vašem djetetu stvoriti osjećaj da ga stavljate na drugo mjesto. Tako da, idući put kad vaše dijete poželi pričati s vama, najbolje bi bilo kada bi mu se potpuno posvetili uz uspostavljanje kontakta očima. Nemojte zaboraviti postaviti pitanje ili dva kako bi pokazali da zaista slušate i da ste prisutni. Naravno, ako ne možete odgoditi ono što radite u tom trenutku, objasnite to djetetu i zamolite ga da vam da još koji trenutak vremena kako bi dovršili ono što radite, ali mu se obavezno obratite kada ste gotovi.

2. Provedite svaki dan barem neko vrijeme zajedno bez prekida

Ne morate izdvajati veliku količinu vremena jer će čak deset minuta dnevno učiti čuda. Dozvolite djetetu da odluči na koji način ćete provesti to vrijeme i, ako ste u mogućnosti isključite mobitel ili, još bolje, ostavite ga u drugoj prostoriji kako ne bi pali u napast da posjećujete društvene mreže.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Postavljajte brižna pitanja

Umjesto toga da svom djetetu postavljate generička pitanja poput "Kako je bilo u školi?", možete im pokazati koliko ste uključeni u njihove živote specifičnijim i detaljnijim pitanjima. Primjerice, možete ih pitati kako je prošao test iz matematike ili što se događa u njihovoj omiljenoj seriji.

djevojčica - po čemu je moje dijete posebno Možda te zanima... Po čemu je moje dijete posebno? Roditelji

4. Stvarajte značajne tradicije

Značajne tradicije ne moraju uključivati nikakve složene i detaljne planove. Radi se o kvalitetnom provođenju vremena jedan-na-jedan i stvaranju uspomena koja će trajati cijeli život. Mogli biste stvoriti nedjeljnu tradiciju zajedničkog pečenja palačinki za doručak. Također, jednom mjesečno možete počastiti dijete odlaskom na neko njegovo najdraže mjesto, u park ili na omiljenu slasticu. Takve jednostavne tradicije mogu zaista puno značiti u izgradnji posebnog odnosa između roditelja i djeteta.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dijete spava Možda te zanima... Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme? Vrtić

5. Budite osjećajni

Poljubac u obraz ili medvjeđi zagrljaj prije spavanja samo su neki od načina kako možete svom djetetu pokazati kako se osjećate. To će rezultirati djetetom koje se osjeća voljenim. Ako se ne volite grliti, smislite svoj tajni pozdrav ili riječ sa svakim djetetom.

6. Volite ono što oni vole

Sigurno niste uzbuđeni poput njih s novom linijom igračaka koja je baš neki dan izašla, ali ako im pokažete da volite stvari koje oni vole, pokazat ćete im koliko su vam važni. S entuzijazmom slušajte dok vam objašnjavaju taktiku kojom su slagali svoj novi Lego dvorac i pomozite im njegovati njihove hobije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.