Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 17. rujna 2024.

5 savjeta kako naučiti djecu da se zauzmu za sebe, prema psihologu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan od najvećih izazova za roditelje je vidjeti kako neko loše postupa prema tvojem djetetu i istovremeno odlučiti kada će se umiješati, a kada je bolje pustiti dijete da se sam nauči zauzeti za sebe i braniti.

Dječja psihologinja Jaimie Bloch ističe da djeca koja nemaju dovoljno samopouzdanja ili koja se pasivno ponašaju u društvenim situacijama mogu biti podložnija vršnjačkom nasilju. Da bi im pomogli, roditelji mogu naučiti djecu nekoliko ključnih fraza koje će im omogućiti da se zauzmu za sebe na siguran način.

Možda te zanima... Ovo su navike koje pomažu u odgoju pozitivne djece, a na koje odrasli često ne obraćaju pažnju Vrtić

Psihologinja Bloch preporučuje pet fraza koje djeca mogu koristiti u svakodnevnim situacijama, bilo da su na igralištu, u školi, u društvu... 

  • "Sada je moj red, dat ću ti kada ja završim."
  • "Ne volim da me zoveš tako. Zovi me po imenu."
  • "Ti si odgovoran za svoje tijelo, a ja za svoje."
  • "Naći ću nekog drugog s kim ću se igrati."
  • Pozvat ću (ime odrasle osobe) da nam pomogne

Bloch ističe da je ključno podučiti djecu da asertivnost ne znači sukob, već da im omogućava da izraze svoje potrebe i postave granice na zdrav i samopouzdan način. Osim toga, roditelji ne bi trebali očekivati da će djeca to sama naučiti, već je potrebno da im pruže podršku u razvijanju ovih vještina, prenosi Motherly.

Razvijanje asertivnosti pomaže djeci ne samo u socijalnim situacijama već i u izražavanju svojih misli i osjećaja. Taj proces je zahtjeva vrijeme i strpljenje, a roditelji trebaju poticati djecu da ovu vještinu vježbaju kod kuće gdje mogu postavljati granice i osjećati se sigurno da će ih roditelji saslušati i poštovati.

Možda te zanima... Ne budite naivni, naučite djecu da se brane u svakom pogledu – i da vrate. Trebat će im. Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.