Školarci Prehrana školarca 12. listopada 2017.

Ukusni sendviči uz fine namaze prava su i zdrava poslastica

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kulinarski majstor Almo Čatlak objasnio je kako pripremiti zdrave sendviče za doručak, a uživati u okusima i raznolikosti

Početak nove školske godine, uz brojne radosti koje nosi ponovni susret s prijateljima ili uzbuđenje zbog prvog susreta sa školskim klupama, donosi i male slatke brige za one starije – roditelje. Najčešća je dilema kako mališane "natjerati" da usvoje radne i prehrambene navike te da se brinu o svom zdravlju.

Nedavno se tako održao i veliki Piknik za školarce, 30. rujna na Bundeku, na kojem su djeca i roditelji mogli uživati u kreativnim i edukativnim radionicama, dječjim zborovima, ali i u gastro kutku. U Zvijezdinoj radionici za doručak i ručak s poznatim televizijskih kuharom Almom Čatlekom učili su kako pripremiti najkreativniji sendvič. Gastro show svojim finim i omiljenim nam proizvodima snabdijevala je Zvijezda, a kao glavne namirnice za izradu finih i zdravih sendviča bili su: različite vrste tamnog i kukuruznog kruha, Margo D namaz, različito povrće, sirevi i šunka.

Kulinarski majstor Almo objasnio je kako pripremiti zdravi sendvič za doručak, a uživati u okusima i raznolikosti. "Ukusni sendviči s lepezom kvalitetnih punozrnatih vrsta kruha nude pregršt dobrih sastojaka za zdravo odrastanje. Prvenstveno tu su vlakna za dobru probavu, minerali i vitamini, uz kompleksne ugljikohidrate te sjemenke koje su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina važnih za pravilan rad mozga, a pršte i energijom.

Šunka i sir su izvor visokovrijednih bjelančevina koje će povoljno djelovati na rast i razvoj naših školaraca. Vrlo je važno što je sa smanjenim unosom soli kako djeca ne bi od malena stjecala naviku unosa prevelike količine soli koja s godinama rezultira povišenim krvnim tlakom, problemima sa bubrezima, prekomjerno nakupljanje vode u organizmu i sl.

Šarene paprika koje će se naći u ukusnom sendviču odličan su izvor vitamin C, važnog za dobar imunitet, a i ostalo povrće poput rajčica, zelene salate te specifične rikole dobar su izbor za naše sendviče koji će donijeti svježinu, a pregršt vitamina i minerala dobroj i kvalitetnoj funkciji malenog organizma", objasnio je poznati kuhar.

 | Author: Promo Foto: Promo

Sendviči su bili još ukusniji zbog punine koju daje i Margo, namaz koji se nalazi u svakom hladnjaku, osim što je poznat po povoljnom omjeru zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, biljnog je porijekla stoga je bez kolesterola, a obogaćen je vitaminima A, E i D i omega tri masnim kiselinama. Svaki sastojak za sebe povoljan je za zdravlje, a u zajedničkim snagama čuvaju imunitet. Poseban "adut" je vitamin D kojim je dodatno obogaćen kako bismo zadovoljili potrebu za tim vitaminom sunca koji je neophodan za zdrave i jake kosti i zube, a ujedno je i zaštitnik imuniteta.

Vitamin D posebno je važan kako su počeli tmurni dani, izuzetno ga je važno unijeti putem hrane. Margo omogućava jednostavnu i brzu pripremu kvalitetnog i ukusnog doručka koji će školarcima osigurati dovoljno makronutrijenata i energije. Hoće li ga samo namazati na komad kruha ili njime obogatiti sendvič, prepustite njima na izbor. Samo im prišapnite da Margo nastaje iz srca suncokreta, a zdrave nezasićene masnoće kojima obiluje djelovat će kao prava injekcija energije potrebne za savladavanje svih obaveza. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.