Školarci Prehrana školarca 16. listopada 2015.

Djeca više ne nose čokoladu u školu nego smoothieje

Petica
Foto: Petica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

PETICA - program prevencije pretilosti djece školske dobi, ove školske godine provodit će se u 16 zagrebačkih osnovnih škola. Učenici drugih i trećih razreda će učiti o zdravom tanjuru i zdravim životnim navikama, koje uključuju dovoljan unos vode, minimalno 60 minuta kretanja dnevno i zdrav san

U Hrvatskom liječničkom zboru najavljen je nastavak provedbe javnozdravstvenog programa prevencije pretilosti djece školske dobi PETICA – igrom do zdravlja. Program, koji je počeo s provedbom prošle školske godine u 8 zagrebačkih osnovnih škola, proširio se na 16 škola, a uključeni su učenici drugih i trećih razreda.

Alarmantni podaci koji pokazuju da svega 56% djece svakodnevno doručkuje, 76% djece ne konzumira preporučene količine povrća te 66% ne konzumira preporučenu količinu voća dok se svega 30% dječaka i 17% djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnosti, i dalje su ključan motivator za podizanje svijesti o zdravom tanjuru i zdravim životnim navikama, koje uključuju dovoljan unos vode, minimalno 60 minuta kretanja dnevno i zdrav san

Prevencija kroničnih bolesti

"Rast i razvoj djeteta, uz usvajanje zdravih životnih navika, pravilne prehrane, igre i tjelesne aktivnosti, najbolji su način prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Ova društveno prihvatljiva intervencija u školski program, obitelj i zajednicu u konačnici dovodi do smanjenja stope prekomjerne tjelesne težine, kroničnih srčanih bolesti, dijabetesa, cerebrovaskularnih incidenata i kognitivnog slabljenja", izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora koji je zadužen za provedbu programa PETICA – igrom do zdravlja. 

Petica | Author: Rene Karaman Foto: Rene Karaman

Učenici i roditelji više razgovaraju o zdravom životu

Učiteljica Danijela Gracin iz Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba čiji su razredi prošle školske godine sudjelovali u programu podijelila je svoja i iskustva učenika.

"Učenici su oduševljeni programom koji je definitivno obogatio naš školski program. Do sad su o zdravom životu, prehrani i higijeni učili samo na jednom predmetu, a sada smo na svakom satu razrednika učili o tim temama. S oduševljenjem su otvarali brošure i veselili se ulasku u Zdravigrad, no ja sam im govorila da su upravo oni Zdravigrad i da oni sami odlučuju tko će živjeti u Zdravigradu", kaže. 

Roditelji su također dobro prihvatili program, no učiteljica kaže da su u početku bili skeptični. "Roditelji nisu znali razliku između zajutraka i doručka, mislili su da je to jedno te isto i da djeca ne trebaju jesti taj jutarnji obrok i kod kuće, prije škole i opet u školi", kaže no dodaje da je primijetila da su kasnije djeca sve više s roditeljima kod kuće pričala o piramidi zdrave prehrane, aktivnostima i drugim stvarima koje su naučili kroz ovaj program.

Nose bočice vode u školu i više se kreću

Primijetila je i da sada njeni učenici puno više piju vodu i nose bočice sa sobom. "Jedna od novosti koje sam primijetila i zbog koje mi je jako drago je što iako učenici imaju tri obroka u školi, za međuobrok pili su smoothije i napitke koje su ponijeli od doma. Prije su u školu nosili čokoladice ili grickalice, a sada više. Roditelji im kod kuće pripremaju smoothije za energiju koje oni vole", priča učiteljica.

Petica | Author: Petica Foto: Petica

Također, puno više naših učenika bavi se nekom tjelesnom aktivnošću, ali nažalost još ih puno vremena provodi sjedeći pred TV-om ili računalom. "Moji učenici vesele se Petici od početka ove školske godine, jedva čekaju da im u školu dođu Njumi i Njami, likovi Petice i da nastave učiti o zdravom životu i u 3. razredu", kaže učiteljica.

Cilj je uključivanje cijele zajednice

Program odobren od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te proveden uz potporu Ministarstva zdravlja i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo šalje afirmativne poruke i djeci kroz igru približava ključne poruke važne za zdravlje. No isto tako, provodi se s ciljem uključivanja cijele zajednice jer su istraživanja i prakse iz zemalja diljem svijeta pokazale da je to uspješan način prevencije ovog ozbiljnog javnozdravstvenog problema. 

"U istraživanju koje smo proveli, nakon svega šest mjeseci provedbe programa, tijekom prošle školske godine, zabilježen je znatan napredak – 97,6% učenika uključenih u program zna koliki je preporučeni dnevni unos voća, te 15% više učenika zna koliki je preporučeni dnevni unos vode. Ukupno je broj točnih odgovora povećan za 10% kod učenika uključenih u program i to u segmentima povezanim uz znanje o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti te uz promjenu životnih navika", izjavila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Petica | Author: Rene Karaman Foto: Rene Karaman

Cilj programa je obrazovati djecu, njihove roditelje i učitelje o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe koja je ključna za pravilan rast i razvoj.

Program je dio međunarodne mreže EPODE (nevladine organizacije s ciljem podizanja svijesti opće javnosti o problemu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti) koju čine 42 slična programa, a koji se provode u 29 zemalja diljem svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. 

5 razloga zašto svaka mama treba brzo otići u Metro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.