Školarci 04. listopada 2023.

Od ove godine nacionalne ispite pišu i svi učenici četvrtih razreda, i to već u ožujku

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što su prošle godine nacionalne ispite pisali samo učenici osmih razreda osnovnih škola, ove će im se godine pridružiti i učenici četvrtih razreda. Nacionalni ispiti će se pisati već u ožujku 2024. godine.

Onako kako su prošle godine nacionalne ispite pisali učenici svih osmih razreda u Hrvatskoj, tako su protekle dvije godine ispite prilagođene svom uzrastu pisali i učenici četvrtih razreda, ali samo u odabranim školama u Hrvatskoj – njih 81. No, od ove školske godine, 2023./2024. ispitima će pristupiti svi učenici četvrtih razreda u Republici Hrvatskoj, i to već u ožujku.

Možda te zanima... Neke hrvatske osnovne škole odlučile su pooštriti svoje pravilnike o odijevanju i ponašanju učenika Školarci

Oko 37 tisuća četvrtaša, piše srednja.hr, pristupit će ispitima u ožujku, a pisat će ispite znanja iz tri predmeta: hrvatski jezik, matematika, te priroda i društvo, dok će učenici nacionalnih manjina pisati i ispit iz svog materinjeg jezika.

O ovom potezu izvijestio je ovih dana ravnatelje osnovnih škola Vinko Filipić, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je istaknuo da su upravo mnogi ravnatelji osnovnih škola iskazali želju za ovakvim ispitima na kraju razredne nastave.

– Školama koje su dosad sudjelovale u provedbi ispita u četvrtome razredu ocijenile su da su im dobiveni rezultati vrlo korisni u procesima unapređenja kvalitete odgojno-obrazovnoga procesa. Usporedbom rezultata nacionalnih ispita s nacionalnim prosjekom u tri ispitivana predmeta (Hrvatski jezik, Matematika i Priroda i društvo) svaki će učenik i roditelj moći vidjeti s kojim kompetencijama učenik ulazi u peti razred. Razredni učitelj ili aktiv razrednih učitelja te ravnatelj škole moći će donositi odluke utemeljene na podatcima. Odluke će biti usmjerene na potrebne promjene i poboljšanja u poučavanju pojedinog nastavnog predmeta, navodi Filipović u pismu, a prenosi srednja.hr

Svi ispiti provodit će se u ožujku, a raspored je već objavljen. Hrvatski jezik pisat će se 4. ožujka, jezik nacionalnih manjina 5. ožujka, matematika 6. ožujka, a priroda i društvo 8. ožujka. Rezultati ispita se neće ocjenjivati klasičnom ocjenom, nego će učenici, učitelji, roditelji, ravnatelji i profesori imati uvid u rezultate iskazane brojem bodova i postotkom riješenog.

Ispiti će se pisati u sklopu redovnog nastavnog dana, ali tih dana neće biti ostalih redovnih ispita. Osim tog, Filipović je istaknuo da za pristupanje ispitima nije potrebno nikakvo utvrđivanje gradiva niti priprema, jer se ispitima želi objektivno sagledati učenička postignuća i trajno stečena znanja koja su rezultat rada na redovitoj nastavi. To znači da nije potrebno uzimati niti plaćati nikakve instrukcije niti dodatne satove, iako će to sigurno nuditi privatne osobe i slično, kao što je to bio slučaj s osmašima prošle godine.

Na stranici Nacionalnog centra za vanjsko obrazovanje mogu se pronaći vodiči kroz sadržaj i strukturu nacionalnih ispita za četvrte i za osme razrede. 

Možda te zanima... Većina učitelja u Hrvatskoj podržavaja zabranu mobitela u školama Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.