Školarci Prehrana školarca 12. rujna 2023.

Nije uopće teško: Evo kako bi trebala izgledati zdrava i ukusna užina za školarce

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu.

Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane.

Možda te zanima... Mama je ponosno pokazala užinu kćeri. Jedna stvar je mnoge uznemirila... Vrtić

1. Složeni ugljikohidrati

Složeni ugljikohidrati se, za razliku od jednostavnih, sporije razgrađuju i u pravilu sadrže značajnu količinu vitamina, minerala i vlakana. Nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina energije ostaje stabilna. Tako sprječavamo nagli pad energije i pojavu umora. Budite kreativni, osim integralnog kruha, peciva i tjestenine kao izvor složenih ugljikohidrata uvrstite razne vrste žitarica poput heljde, smeđe riže, prosa te instant varijante poput zobenih pahuljica, palente, kus kusa i bulgura.

Dobro je znati: Kus kus, primjerice, nije potrebno kuhati, dovoljno ga je isprati, preliti vrućom vodom (na šalicu kus kusa dodajte 1,25 šalicu vruće vode)  i pustiti da kratko odstoji poklopljeno.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Nova školska godina

2. Adekvatan unos bjelančevina

Potrebnu količinu bjelančevina moguće je osigurati namirnicama životinjskog porijekla ( to su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke).

Za brzu pripremu obroka koristite svježi sir, pileća/pureća prsa, ribu i konzerviranu ribu (pr. tuna i sardine), kuhana jaja, unaprijed skuhane ili konzervirane mahunarke (grah, leća, slanutak, grašak) kao i dimljeni tofu.

3. Uključite voće i povrće

Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu. Mrkva ili krastavac narezan na štapiće praktičan je finger food, a u kombinaciji s raznim umacima postaje zanimljiva užina.

4. Ne zaboravite vodu!

Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Pripazite da uz sebe uvijek imate bočicu vode, a u zimskim mjesecima dobro može zagrijati i nezaslađen čaj ili zaslađen s malo meda.

Možda te zanima... Učiteljica „oprala“ mamu zbog neprimjerene hrane koju šalje svom školarcu Školarci

Izvor: HZJZ

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.