Roditelji 16. veljače 2023.

Kada je pravo vrijeme da se djevojčice počnu šminkati? Evo što kaže psihologinja

Foto: Instagram@yasemenn__
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada te tvoja mala djevojčica pita smije li se našminkati, kako ćeš odgovoriti? Možda misliš da je tvoja kći premlada da bi nosila šminku. Ali opet, možda ne želiš u potpunosti zabraniti šminku, jer bi ona tada svejedno mogla šminkati se tebi iza leđa. I što kao roditelj napraviti?

Kada te kći, za tebe još uvijek mala curica, pita smije li se našminkati, kako ćeš odgovoriti? Mnoge od nas smo kao djevojčice i same skrivećki zavirivale i kopale po maminim kozmetičkim torbicama i isprobavale ruževe, sjajila, maskare. Iako nam je često bilo zabranjeno, to su nam neki od ljepših trenutaka koje pamtimo iz djetinjstva.

Šminku za djecu već smo vidjeli u raznim trgovinama i drogerijama. Nedavno je i Zara lansirala svoj novitet, pogađate - šminku za djecu. U kolekciji se nalaze pastele za lice, tu su i šareni kistovi za šminkanje, dječji lakovi za nokte... Neki će tvrditi da u tome nema ništa loše, dok će drugi zauzeti stav da se djeca ne smiju šminkati. Za mnoge djevojčice šminkanje je zabavan način izražavanja. Međutim, kad vide dotjerane djevojčice njihove dobi u časopisima ili na društvenim mrežama, to ih može potaknuti da požele nositi šminku i ranije nego što to majkama odgovara. 

 | Author: Instagram@remy_and_me Foto: Instagram@remy_and_me

I što kao roditelj napraviti i kako reagirati, pitali smo magistru psihologije Miu Roje Đapić. Evo što nam je odgovorila. 

"Umjesto jednostavnog odgovora o tome treba li djeci i kada kupiti šminku i dozvoliti šminkanje, mogu ponuditi jedino drugu perspektivu. Nije poanta toliko u tome što djeci dajemo, nego kako i zašto to radimo. Ako se djetetu nameće uljepšavanje, to ga istinski ne veseli nego ga odrasli uljepšavaju radi sebe i fotografija na društvenim mrežama - odgovor je, naravno, ne," odlučno govori Roje Đapić. "Vjerujem da nijedan roditelj ne želi djetetu nametnuti ideje da ono nije dovoljno dobro ili lijepo takvo kakvo je, da su tjelesni izgled i dotjeranost ultimativne vrijednosti, da se treba pretvarati da u nečemu uživa kako bi zadovoljio roditelje... Ipak, događa se da svojim ponašanjem koje može biti iz ne tako loše namjere, dijete prima upravo te poruke od roditelja, što se nikako ne može pozitivno odraziti na njegovu sliku o sebi, svijetu i odnos s roditeljima. Pogledajmo samo američka natjecanja u ljepoti od jasličke dobi!"

No, ipak, treba imati na umu da je važan način kako to napraviti. "S druge strane, ne treba ni pretjerivati u zgražanju nad dječjom šminkom. Većina djevojčica, a i neki dječaci, generacijama uzimaju mamama šminku, odjeću, lakove za nokte i slično te isprobavaju. To nema veze sa samim uljepšavanjem, nego s identifikacijom s roditeljima, koja je u nekim razvojnim fazama posebno naglašena i zapravo zdrava," naglašava psihologinja. "Djeca uče ponašanje u novom i nepoznatom svijetu najviše oponašajući nas. A u očima svog djeteta roditelji su glavni uzori i modeli. Djeca se uglavnom identificiraju s roditeljem istog spola, ali to ne mora uvijek biti slučaj. Tako će se djeca majki koje se šminkaju vjerojatno nekada pokušati i sama našminkati, jednako kao što će djeca roditelja koji kuhaju, poželjeti kuhinjicu za igranje, djeca roditelja koji voze, poželjet će autić... Čak i ako se ne radi o roditeljima, ako dijete vidi da neka odrasla figura ili lik za priče/crtanog filma u kojeg se ugleda nešto radi, to će probati i samo, što ne treba obeshrabrivati, dapače, dok god je za dijete sigurno."

 | Author: Instagram@forkailiaposey Foto: Instagram@forkailiaposey

Sve u svemu, važno je da djeci primarni cilj isprobavanja šminke bude igra, pa se čini da je Zarina kampanja pun pogodak.

"Dakle, ako vaše dijete poželi "šminku", nema ništa loše u tome da ju isproba, ali u svrhu igre i zabave, na način da može šarati i uživati u taktilnom i vizualnom, bez pravila o tome kako se nanosi sjenilo ili ruž da bi ljepše izgledalo. Dječja šminka vjerojatno je sigurnija za dječju nježnu kožu, ali i za mamine skuplje komade u neseseru. S te strane bolje je da dijete ima nešto svoje, nego da ga mama svake minute upozorava da pazi da ne potrga ruž za usne dok se igra. Kada se dijete "našminka", bilo bi poželjno u komentarima staviti naglasak na trud, zabavu, šarenilo boja i slično, nego reći nešto poput: "Vau, kako si sada lijepa, prava cura!". Dijete se može "šminkati" zajedno s mamom, mogu se tako zajedno igrati, kasnije skidati "šminku" s lica uz nježne i umirujuće dodire." 

A što ako se poželi našminkati i - brat?

"Ako se dječak poželi uključiti u istraživanje šminkanja ili, kako djeca to vide, "crtanja po licu kao mama", ne treba ga posramljivati ili reći da je to samo za curice. To je sve istraživanje, zabranjeno voće uvijek je slađe, a većini dječaka prestat će biti zanimljivo samo od sebe. Može se umjesto klasične šminke isprobati i "face paint" (od provjerenih sastojaka) u kojemu može uživati cijela obitelj - djeca, mama i tata!"

"Šminkanje" doživljeno na ovakav način ne može biti problem, nego prilika za druženje, pozitivnu identifikaciju, igru, zabavu i razmjenu nježnosti, ističe Roje Đapić. 

Možda te zanima... Video: Trogodišnjakinja koja se šminka razljutila Internet Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.